Marcipános csokikocka
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • ½ liter savanykás narancslé
  • 200 g olvasztott vaj
  • 4 db tojás
  • 400 g liszt
  • 100 g cukrozatlan kakaópor
  • 350 g cukor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
Töltelékhez:
  • 200 g marcipán
  • 1 csom. vaníliás pudingpor
  • ½ liter tej
  • 5 ek. cukor
  • pici vaj a puding tetejére (ne bőrösödjön)
  • 2 dl hulala tejszínhab
Leírás
Piskóta elkészítése:
  1. Nagy gáztepsit sütőpapírral kibéleljük. (kb. 31 x 37 cm)
  2. Sütőt 175 fokra előmelegítjük.
  3. Nedves anyagok: A narancslevet összekeverjük az olvasztott vajjal és a tojássokkal.
  4. Száraz anyagok: Kimérjük a lisztet, kakaót, cukrot és a szódabikarbónát, összekeverjük.
  5. Mixerrel összekeverjük a nedves és száraz anyagokat. Előszőr lassan, majd nagyobb fordulaton.
  6. A piskóta tésztát a tepsibe öntjük, kicsit elegyengetjük, majd megsütjük. Ha nagyon sülne, akkor a tetejét félidőben egy fóliával letakarjuk. kb. 40-45 perc alatt megsül, ezt tűpróbával ellenőrizzük. (Fogpiszkálót beleszúrjuk, ha nem ragad rá a tészta, készen van a piskóta.)
  7. Sütés után a piskótát teljesen kihűtjük. Ha kihűlt levágjuk a 4 szélét, úgy, hogy 30 x 35 cm téglalapot kapjunk.
  8. A levágott széleket összemorzsoljuk, ezzel fogjuk a sütemény szélét és tetejét díszíteni.
  9. A piskótát nagyon óvatosan kettévágjuk. Vigyázva, mert könnyen törik.
Krém készítése:
  1. A pudingot a szokásos módon elkészítjük. Tetejére vajdarabokat vágunk, ez megakadályozza, hogy hűlés közben bebőrösödjön.
  2. Felverjük a Hulalát. Ha langyosra hűlt a puding, összekeverjük a keményre vert tejszínhabbal.
Marcipán nyújtása:
  1. A marcipánt 30 x 35 cm - es téglalap alakra nyújtjuk.
  2. Két sütőpapír között, nagy türelemmel, jó vékonyra.
Sütemény összeállítása:
  1. Az alsó piskótalapra rátesszük a vékonyra nyújtott marcipánt. (Ezt úgy tudjuk könnyedén kivitelezni, ha a marcipánról lehúzzuk a fölső réteg sütőpapírt, majd az alsó sütőpapírral együtt a piskótára ráfordítjuk. Végül óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt a marcipánról.)
  2. Erre kerül a második réteg piskóta.
  3. Ez után rákanalazzuk a krémet, illetve az oldalát is bevonjuk a krémmel.
  4. Végül az apróra morzsolt piskótadarabokkal díszítjük a sütemény szélét és tetejét.
  5. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy jól áthűljön. Másnap szeleteljük.
Megjegyzés
A csokis piskóta receptjét a dán barátnőmtől kaptam, ezt gondoltam tovább és készítettem el a marcipánnal és a krémmel. Azt hiszem, nem utoljára készült. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/marcipanos-csokikocka/