Perec
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 csom. szárított élesztő (vagy 25 g friss)
  • 2 kk. só (ízlés szerint!)
  • 2 kk. cukor
  • 0,7 dl olaj
  • 2,5 dl langyos tej
Tetejére:
  • 1 tojás megkenni
  • 1,5 ek. liszt
  • 1 ek só
  • 4 ek víz
Leírás
Előkészítés:
  1. Lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, cukorral, élesztővel.
  2. Hozzáadjuk az olajat és a langyos tejet, majd jól átgyúrjuk. Amikor már egynemű és elvált az edény falától, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, még 1-2 kanál tejet adunk hozzá.
  3. (Ha friss élesztővel készítjük, akkor a tejben felfuttatjuk az élesztőt, és azzal készítjük a tésztát.)
Elkészítés:
  1. Ha megkelt a tészta, nyújtódeszkára borítjuk, kicsit meglapogatjuk és 16 egyenlő darabra vágjuk.
  2. A darabokat egyesével kisodorjuk, perecet hajtunk belőlük és a tepsire helyezzük.
  3. A perecek tetejét a felvert tojással megkenjük.
  4. A sütőt 200-220 fokosra előmelegítjük. Amíg a sütő melegszik, a pereceket a tepsin pihentetjük.
  5. A sót, lisztet összekeverjük a vízzel, hogy sűrű, de még folyékony keveréket kapjunk.
  6. Ha a sütő forró a pereceket betesszük sülni.
  7. Amikor színesedni kezd a perecek teteje, rácsorgatjuk a sós keveréket, majd néhány percig tovább sütjük, míg szép piros nem lesz. 200-220 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt sül meg.
Megjegyzés
Vigyázat, nem szabad sötétbarnára sütni, mert könnyen kiszáradhat. Tetejére természetesen só helyett szórhatunk sajtot vagy magvakat is.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/perec/