Lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval, cukorral, élesztővel.
Hozzáadjuk az olajat és a langyos tejet, majd jól átgyúrjuk. Amikor már egynemű és elvált az edény falától, letakarjuk és kb. 1 órát kelesztjük. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, még 1-2 kanál tejet adunk hozzá.
(Ha friss élesztővel készítjük, akkor a tejben felfuttatjuk az élesztőt, és azzal készítjük a tésztát.)
Elkészítés:
Ha megkelt a tészta, nyújtódeszkára borítjuk, kicsit meglapogatjuk és 16 egyenlő darabra vágjuk.
A darabokat egyesével kisodorjuk, perecet hajtunk belőlük és a tepsire helyezzük.
A perecek tetejét a felvert tojással megkenjük.
A sütőt 200-220 fokosra előmelegítjük. Amíg a sütő melegszik, a pereceket a tepsin pihentetjük.
A sót, lisztet összekeverjük a vízzel, hogy sűrű, de még folyékony keveréket kapjunk.
Ha a sütő forró a pereceket betesszük sülni.
Amikor színesedni kezd a perecek teteje, rácsorgatjuk a sós keveréket, majd néhány percig tovább sütjük, míg szép piros nem lesz. 200-220 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt sül meg.
Megjegyzés
Vigyázat, nem szabad sötétbarnára sütni, mert könnyen kiszáradhat. Tetejére természetesen só helyett szórhatunk sajtot vagy magvakat is.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/perec/