Egyszerű kefires kifli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 400 g finomliszt
  • 100 g rétesliszt
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 2-3 kk. só
  • 2 dl víz
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1,5 dl kefir
  • 50 g vaj
Leírás
Előkészítés:
  1. Az élesztőt a 2 dl langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadunk 1 kk. cukrot, félretesszük.
  2. A finomlisztet átszitáljuk, hozzámérjük a réteslisztet, hozzáadjuk a burgonyapelyhet, sót, elkeverjük.
  3. A tepsiket sütőpapírral kibéleljük.
Elkészítés:
  1. Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztes keverékhez adjuk, hozzáadjuk a kefirt, majd dagasztjuk.
  2. Végül a puha vajat is beledagasztjuk. Amikor egynemű, szép fényes a tészta, akkor letakarjuk és félretesszük pihenni.
  3. Fél óra után kicsit átmozgatjuk a tésztát, ezután ismét félretesszük pihenni. Kb. 1-1,5 órát pihentetjük, míg a tészta kétszeresére nem nő.
  4. Amikor szépen megkelt, 10 egyenlő darabra osztjuk, kis bucikká formáljuk. Nekem 10 db 92 g-os kis buci lett a tésztából. (Én általában mérleggel mérni szoktam, mert nem a legjobb a szemmértékem.)
  5. A sütőt 200 fokra állítjuk, előmelegítjük.
  6. A kis bucikat 10 percig pihentetjük, majd egyesével, enyhén lisztezett felületen tojásdad formára nyújtjuk, feltekerjük, majd kicsit megsodorjuk, félhold alakúra hajtjuk és a tepsire helyezzük őket.
  7. Így járunk el mind a 10 bucival, megformázzuk, tepsire helyezzük, majd vízzel megspricceljük.
  8. Amikor a sütő bemelegedett, a kifliket újból megspricceljük, majd megsütjük. Nekem alsó-felső sütéssel, 200 fokon 25 perc alatt sültek meg. (Ha van rá módunk, akkor a sütő aljába egy forró vízzel teli kis tepsit helyezhetünk, ezáltal jó gőzös sütőterünk lesz, ami jót tesz a kifliknek.)
  9. Sütés után vízzel megspricceljük, rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Eredményként kívűl kellemesen ropogós, belül pedig mennyei puha kiflik születnek!
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egyszeru-kefires-kifli/