Teljes kiőrlésű zabpelyhes zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 350 g teljes kiőrlésű liszt
  • 100 g zabpehely
  • 20 g sikér
  • 2 kk. cukor (el is hagyható)
  • 1 tk. ecet - nem lesz tőle savanyú a zsömle, de jót tesz a tésztának
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint és kanál méretétől függően)
  • 1 csomag friss élesztő (kb. 40-42 g)
  • 4-4,5 dl víz
  • 1 ek. olaj
  • Ízlés szerint mindenféle mag. Ez el is hagyható, de mi nagyon szeretjük, ezért kb. fél maroknyit szórok bele összesen, ahogy sikerül.
Leírás
Előkészítés:
  1. A száraz hozzávalókat egy nagy műanyag tálban összekeverem. A vízből kiöntök egy kicsit egy nagy pohárba, kézmelegre melegítem, ebbe teszem a cukrot és a friss élesztőt, hagyom egy kicsit felfutni. Majd a felfuttatott élesztőt hozzáadom a száraz anyaghoz az olajjal együtt. A vízből egy kicsit visszatartok, mert a víz mennyisége liszt és zabpehely függő, sűrű nokedliszerű tésztát kell, hogy kapjak, majd ismét jól összekeverem.
  2. Kb. 1 órát kelni hagyom, míg két-háromszoros méretűvé megnő a tészta.
  3. A sütőt előmelegítem, a tepsit sütőpapírral kibélelem.
Elkészítés:
  1. A tésztából két evőkanál segítségével halmokat teszek a tepsire, köztük helyet hagyva, mert kissé megnőnek.
  2. A tepsit a forró sütőbe helyezem. 200-220 fokon, légkeveréses sütőben 20-25 perc alatt készre sül.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/10-perces-dagasztas-nelkuli-teljes-kiorlesu-zabpelyhes-zsemle-kezdoknek-is/