Egyszerű burgonyás kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 2-3 kk. só
  • 1 ek. sertészsír
  • 150 g főtt, áttört burgonya
  • 260-270 ml víz (én a burgonya főzővizét használtam)
  • 25 g élesztő
  • 1 kk. ecet
Leírás
Előkészítés:
  1. Az élesztőt a burgonya langyos főzővizébe morzsoltam, hagytam kicsit felfutni.
  2. A lisztet átszitáltam.
  3. A sütőformákat sütőpapírral kibéleltem.
Elkészítés:
  1. A liszthez adtam a sót, elkevertem, az áttört burgonyát (szobahőmérsékletű legyen, ne is hideg, nem is meleg!), a zsírt, az ecetet és a felfutott élesztőt. Kézzel alaposan kidagasztottam. A tészta kicsit lágy és kissé ragadós, de nem kell megijedni tőle. Kissé megliszteztem és letakarva félretettem kelni.
  2. Jó fél óra után kicsit megmozgattam, letakarva újból félretettem.
  3. Amikor szépen megkelt, lisztezett felületen kétfelé osztottam, a kezemmel téglalap formára egyengettem, feltekertem és a formába helyeztem. Vízzel megspricceltem.
  4. Huzatmentes helyen, letakarva, 1,5 órát pihentettem. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítettem.
  5. A kenyerek tetejét bevagdostam (de nem tudtam rendesen, mert olyan puha volt, hogy nem vitte a kés, pengém pedig nem volt) majd az előmelegített sütőbe tettem. 10 perc után a tetejét fóliával letakartam, mert eléggé pirulni kezdett.
  6. Jó 20 perc után gyorsan kivettem a kenyereket a formából és még 15 percre visszatettem őket sülni. (Erre azért volt szükség, mert ebben az ezüst formában nagyon lassan sül az alja, így spóroltam egy kis áramot. De akinek jó a formája, természetesen végig abban sütheti.)
  7. Összesen 35-40 perc alatt szépen megsültek. Kivettem, kicsit vízzel megspricceltem és rácson hagytam őket kihűlni.
  8. A két kenyér együttesen 765 g-os lett.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egyszeru-burgonyas-kenyer/