Lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, szárított élesztőt, összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojásokat, langyos tejet és a lágy vajat.
Jól átgyúrjuk, dagasztjuk, majd letakarva kelesztjük. (Addig várunk, míg 2-3-szorosára meg nem nő a tészta)
Közben előkészítjük a tölteléket is: tojásokat megfőzzük, megpucoljuk, szeleteljük. Sonkát vagy tarját daraboljuk. Kolbászt is felszeleteljük.
Elkészítés:
Amikor jól megkelt a tészta, enyhén lisztezett deszára borítjuk, és kb. 50 x 20 cm téglalappá nyújtjuk.
A középső részre egy csíkban rátesszük a sonkát, arra a tojáskarikákat és végül a kolbászkarikákat.
A töltelék alatt és fölött a tészta üresen maradjon, ezt kell majd átlósan bevágni és egyet fenről, egyet lentről a töltelékre hajtani.
Ez után jön a legnehezebb része: átemelni a sütőpapírral borított tepsire (főleg ha csak két kéz van a konyhában éppen) majd elejét végét összeillesztjük a koszorúnak.
Megkenjük felvert tojással és langyos helyen 25-30 percet pihentetjük, közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
Alsó-felső sütéssel, 200-220 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Ha friss élesztővel készítjük, akkor az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, felfuttatjuk. Azután adjuk a lisztes keverékhez, és a továbbiakban a recept szerint járunk el.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/husveti-toltott-kalacs/