Húsvéti mézeskalácstorta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Mézeskalácshoz:
  • 500 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 250 g méz
  • 60 g vaj vagy ráma
  • 1 kisebb tojás
Krémhez:
  • 1 dl dara
  • ½ l tej
  • 2 csom. vaníliás cukor
  • 200 g vaj vagy ráma
  • 200 g porcukor
Dekoráláshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 150-200 g porcukor
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. A tészta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük.
  2. Mézet és vajat kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a vaj el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez, amihez a tojást is hozzáadjuk.
  3. Fakanállal összedolgozzuk, ha nagyon száraz kis vizet adhatunk hozzá. Ha nagyon lágy kicsi lisztet szórunk még bele.
  4. Egynemű, enyhén lágy tésztát kell kapnunk, amit egy napig letakarva állni hagyunk.
Krém előkészítése:
  1. A darából a tejjel és vaníliás cukorral sűrű pépet főzünk. Lehűtjük.
  2. A vajat a porcukorral habosra keverjük, amihez hozzáadjuk a kihűlt darás pépet. Jól összekeverjük, hűtjük.
Mézeskalács elkészítése:
  1. Lisztezett deszkán a mézes tésztából egy kisebb adagot elnyújtunk, 2-3 mm vastagra, kerek formára vágjuk. (én egy fedőt tettem rá és vágtam körbe)
  2. Összesen 3 kerek lapot nyújtunk és sütünk (23 cm-es), aki nem szeretné a tetejét cifrázni 4 lapot süssön.
  3. Légkeveréses sütőben 200 fokon 5-10 perc alatt megsül (az első lapnak több idő kellett kb. 10 perc, mert nem melegítettem elő a sütőt, az utolsó 5 perc alatt megsült.)
  4. Én a negyedik lap helyett egy körívet sütöttem és nyuszi, gomba, pillangó, madárka formákat, amikkel aztán a torta tetejét kidíszítettem.
  5. A mézes tésztából ezen kívül bőven maradt még aprósütinek való, amiket a hagyományos módon szaggattam, sütöttem, írókáztam. (Esetleg lehet valamivel nagyobb kör lapokat is sütni, mert jó vastag ebben a 23 cm-es tortában a krém, nagyobb lapokhoz is elegendő lehet.)
Torta összeállítása:
  1. Amikor a kerek lapok kihűltek, megtöltöttem a darás-vajas krémmel, úgy hogy a krémet kb. 3 részre osztottam, plussz hagytam egy kicsit a torta oldalára is.
  2. Az oldalát is bevontam a krémmel, és a tetejét és oldalát a kiszúrt kis formákkal díszítettem.
  3. Ezután nem maradt más, mint az írókázás. A tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált cukrot. Kb. 15 percig folyamatos keverés mellett, jó kemény cukormázat kaptam. Kis zacsiba tettem, sarkára picike lyukat vágtam, ezzel díszítettem a torta tetejét és a kis kézeskalácsokat.
Megjegyzés
Egy éjszakát a hűtőben kell pihentetni, másnapra jól megpuhul a mézeskalács és a torta szépen szeletelhető. Nagy sikert arattam vele anyukáméknál, azóta többször készítettem már.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/husveti-mezeskalacstorta/