Almás pite kicsit másképp
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 5 db alma
  • cukor
  • fahéj
  • citromlé
Leírás
Előkészítés:
  1. A töltelékhez 5 db nagyobb almát megtisztítunk, lereszelünk. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
  2. Ha még így is sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, áttesszük egy lábasba. Ízlés szerint cukrozzuk, ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
  3. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
  4. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
  5. Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  6. Két részre osztjuk (kb. ⅓-2/3 arányban), letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  7. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  8. A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
  1. Lisztezett deszkán a nagyobb tésztát 25 x 32 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire. Én így készítettem.)
  2. Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket.
  3. A maradék tésztából ízlés szerint formákat szúrunk ki, és azzal díszítjük a pite tetejét.
  4. Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-pite-kicsit-maskepp/