A töltelékhez 5 db nagyobb almát megtisztítunk, lereszelünk. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
Ha még így is sok a leve, kicsit kinyomkodjuk, áttesszük egy lábasba. Ízlés szerint cukrozzuk, ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
Két részre osztjuk (kb. ⅓-2/3 arányban), letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
A sütőt előmelegítjük.
Elkészítés:
Lisztezett deszkán a nagyobb tésztát 25 x 32 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire. Én így készítettem.)
Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket.
A maradék tésztából ízlés szerint formákat szúrunk ki, és azzal díszítjük a pite tetejét.
Előmelegített légkeveréses sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almas-pite-kicsit-maskepp/