Csokigolyós hímes mézes
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Mézeskalácshoz:
  • 500 g liszt
  • 100 g porcukor
  • 2 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. mézeskalács fűszerkeverék
  • 250 g méz
  • 60 g ráma
Töltéshez:
  • apró cukordrazsé
Dekoráláshoz:
  • 1 tojásfehérje
  • 150-200 g porcukor
  • ½ ek. citromlé vagy ecet
Leírás
Tészta előkészítése:
  1. A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fűszerek) egy tálban összekeverjük.
  2. Mézet és rámát kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a ráma el nem olvad. Ezt adjuk hozzá a lisztes keverékhez.
  3. Fakanállal összedolgozzuk, és ha szükséges, akkor kanalanként annyi vizet adunk hozzá, hogy egynemű legyen, jól összeálljon. (Kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit minimum egy éjszakára letakarva pihenni kell hagyni.)
Elkészítés:
  1. A tésztából egy adagot lisztezett deszkán kicsit átgyúrunk, majd kb. 3 mm vastagra elnyújtunk és kiszaggatjuk a szükséges formákat.
  2. Egy komplett tojáshoz 4 db “alkotórészre” van szükségünk, két tojásforma és két középen kiszúrt tojásforma szükséges.
  3. A kiszaggatott tojásokat sütőpapírral borított tepsin, 170 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük. Lehet kicsit barnábbra sütni, hogy véletlenül se maradjon puha. (Forrón még kissé puha a mézes, de ahogy meghűl még szilárdulni fog.)
  4. A többi tésztával is így járunk el, átgyúrjuk, szaggatjuk, sütjük.
Összeállítás:
  1. A tojásfehérjét gépi habverővel felvertem, közben lassanként hozzáadtam a darált, szitált cukrot és az ecetet. Kb. 15 percig folyamatos keverés mellett, jó kemény cukormázat kaptam (ezt hívjuk írókának). Majd egy erős nejlonzacskóba töltjük, és a csücskére egy pici lyukat vágunk. (Ezzel fogjuk ragasztani és dekorálni a tojásokat.)
  2. Egy sima tojást összeragasztunk egy kiszúrt tojással, az üreget megtöltjük a cukorkával, majd egy másik tojást is összeragasztunk egy közepént kiszúrt tojással. Megkenjük a cukorka melletti részt is cukormázzal és így a két dupla tojást ragasztjuk egybe. (Lásd a képeken.) A tojások közötti rést cukormázzal kitöltöttem.
  3. Félrerakjuk száradni, és a többi tojással is így járunk el.
Díszítés:
  1. Amikor a tojáshab teljesen megkeményedett az illesztéseknél, a meglepetés tojásainkat saját kedvünkre a többi cukormázzal kidíszíthetjük.
  2. Végül egy éjszakát száradni hagyjuk a szépen díszített tojásokat.
Megjegyzés
Én este ragasztottam össze a darabokat és másnap kezdtem csak neki a díszítésnek. Így tuti megszáradtak, és másnap világosban, újult erővel lehetett díszíteni.
Elnézést kérek előre is, azt nem tudom megmondani hogy ebből a mennyiségből hány darab meglepetés tojást lehet készíteni. Én csak 6 db-ot készítettem és a maradék tésztát aprósüteménynek kiszaggattam.
(500 g lisztből a kiszúró méretétől és a nyújtás vastagságától függően 200-400 db kisebb vagy nagyobb figurát szaggathatunk.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csokigolyos-himes-mezes/