Tokány, 2 az 1-ben
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Borsos tokányház:
  • 500 g sertéshús
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 3 ek. olaj
  • bors
Hentes tokányhoz:
  • a maradék borsos tokány
  • savanyú uborka
  • sonka vagy maradék felvágott
  • szalonna vagy bacon
Leírás
  1. A hagymát apróra vágjuk, olajon üvegesre pirítjuk.
  2. Hozzáadjuk a hosszúkásra vágott sertéshúst, sózzuk, borsozzuk, addig pirítjuk míg a hús ki nem fehéredik és levet nem ereszt.
  3. Ekkor letakarjuk, (Ha szükséges még vizet öntünk rá, általában én szoktam, annyit hogy a húst ellepje) és fedő alatt készre főzzük.
  4. A hús fajtájától és korától függő lehet a főzési idő. Általában 2 óra. (Szép lassan főzöm.)
  5. Ha hentes tokányt készítünk, akkor a kész tokányhoz hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott savanyú uborkát, sonkát és megsütött szalonnát. Ezekkel összeforrajuk és utána tálaljuk.
Megjegyzés
Általában sertés combból vagy sertés lapockából készítem. 1,5-2 óra a főzési idő, a hústól függően.
A hentes tokányhoz nem írtam mennyiségeket, mindenki saját ízlése vagy a hűtő tartalma szerint adhatja a maradék tokányhoz a további hozzávalókat.
Ha a teljes mennyiségből (500 g hús) hentes tokány készül, akkor én 150 g uborkát, 100 g sonkát és 100 g szalonnát adok hozzá- (a szalonna nyersen, kisütés előtt 100 gramm).
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tokany-2-az-1-ben/