Túrós pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g finomliszt
  • 4-5 kk. só (ízlés és kanál méret függvénye)
  • fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
  • 250 g ráma
  • 250 g túró
  • 2 dl tejföl
  • 1 nagy tojás (vagy 2 kicsi)
  • tetejére: magvak, vagy reszelt sajt
Leírás
  1. A rámát, túrót, tejfölt és a tojást kézi mixerrel (alacsony fokozaton) összedolgozzuk. (Ha nagy a tojás, elég bele egy tojásnak a fele, a másik felét félretehetjük a pogik lekenésére.)
  2. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, élesztőt, alaposan elkeverjük.
  3. A lisztes keveréket hozzáöntjük a túrós masszához és alaposan összedolgozzuk.
  4. Lisztezett felületen kissé még átgyúrjuk, ha egynemű a tészta, kb. 30 x 40 cm nagyságú téglalapra nyújtjuk. Majd balról és jobbról is behajtjuk a tésztát, letakarva hűtőben 30 percet pihentetjük.
  5. Még kétszer hasonlóképpen járunk el, nyújtjuk, hajtogatjuk, pihentetjük, nyújtjuk, hajtogatjuk. Végül egy éjszakán keresztük letakarva, hűtőben pihentetjük.
  6. Másnap enyhén lisztezett felületen elnyújtjuk, tetejét bevágjuk (rács szerűen) és kicsi (kb. 3 cm) pogiszaggatóval kiszaggatjuk. Nekem nincsen, így linzerszaggatóval készítettem. :-)
  7. Sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, tetejét megkenjük a tojással és ízlés szerint magvakkal vagy reszelt sajttal megszórjuk.
  8. Sütés előtt legalább 45 percet pihentetjük, közben a sütőt 190 fokra előmelegítjük.
  9. Kb. 18 perc alatt sültek ropogósra.
  10. Nekem 65 db lett ebből a mennyiségből.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/turos-pogacsa/