Egyszerű zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g liszt
  • 2 ek. burgonyapehely vagy 1 ek. tört krumpli
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint)
  • 25 g élesztő
  • 3,2 dl víz, amit a főtt burgonyáról öntöttünk le
  • 1,5 ek. zsír
Leírás
  1. Az élesztőt a langyos vízben feloldjuk. (nem futtattam fel)
  2. A lisztet átszitáljuk.
  3. A liszthez adjuk a sót, 2. ek. burgonyapelyhet, alaposan elkeverjük. Majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt, hozzátesszük a zsírt, s jól kidagasztjuk. Én kézzel kb. 10 percig dagasztottam. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, ha keménynek érezzük még 1-2 ek. vizet adhatunk hozzá.
  4. Letakarva félretesszük pihenni. Kb. 30 perc elteltével kissé átmozgatjuk a tésztát, majd ismét kelni hagyjuk. (Nekem ez most 1,5 órát vett igénybe, szép nagyra megkelt a tészta.)
  5. Ezután 10 egyforma részre osztjuk, és kis bucikat formálunk belőle. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, tetejét pengével keresztbe egyszer bevágjuk.
  6. Vízzel megspricceljük, egy másik tepsivel letakarva még egy órát pihentetjük. Miután megkeltek ismét megspricceljük.
  7. Előmelegített sütőben 200 fokon 18 perc alatt sültek készre. Kb. félidőben ismét alaposan megspricceltem a zsemléket.
  8. Rácson hagytam kihűlni.
Megjegyzés
Lehet kicsit soknak tűnik az elkészítési idő (4 óra 30 perc), de tényleges munka nincsen vele sok, megéri kivárni, hogy jól megkeljen, mert akkor lesz finom puha a zsemle. Közben mellette az egyéb házi munkák simán elvégezhetők. :-)
Tegnap este sültek a zsemlék, éjszakára zacskóba tettem őket, mert nálunk úgy szeretik a srácok ha puha marad.
A lisztek eltérő minőségűek, így a felvett víz mennyisége is eltérő lehet. Előszőr célszerű kevesebbet vizet hozzáadni, és ha tényleg igényli a tészta, akkor adjuk hozzá a teljes mennyiséget.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egyszeru-zsemle/