Sós rúd
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 2 ek. cukor
  • 25 g élesztő
  • 2,9-3 dl tej
  • 1 ek. ráma
Tetejére:
  • 2 ek. liszt
  • 1-2 kk. só
  • 4-5 ek. víz
Leírás
  1. Az élesztőt a langyos tejben feloldjuk. (nem futtattam fel)
  2. A lisztet átszitáljuk.
  3. A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, alaposan elkeverjük. Majd hozzáöntjük a feloldott élesztőt, hozzátesszük a rámát, s jól kidagasztjuk. Én kézzel kb. 10 percig dagasztottam. Lágy tésztát kell hogy kapjunk, ha keménynek érezzük még 1-2 ek. vizet vagy tejet adhatunk hozzá.
  4. Letakarva félretesszük pihenni. Kb. 30 perc elteltével kissé átmozgatjuk a tésztát, majd ismét kelni hagyjuk. (Kb. 1,5 óra alatt szép nagyra, úgy háromszorosára megkelt a tészta.)
  5. Ezután 10 egyforma részre osztjuk, és tepsinyi hosszúságú rudakat sodrunk belőle. Sütőpapírral fedett tepsire fektetjük a rudakat, 5 db kerül egy tepsire.
  6. Vízzel megspricceljük, majd egy jó fél órát a tepsin pihentetjük.
  7. Közben elkészítjük a sós keveréket. Lisztet, sót és vizet összekeverjük, addig keverjük míg csomómentes nem lesz. Ha túl sűrű még vizet adunk hozzá. Folyékony masszának kell lennie, hogy majd a rudakra csurgathassuk.
  8. Miután megkeltek a rudak ismét vízzel megspricceljük, majd előmelegített sütőben 190 fokon sütjük.
  9. Amikor majdnem készen van, meglocsoljuk a sós keverékkel, és még 2 percre visszatoljuk a sütőbe. Nekem kb. 15 perc alatt sültek készre.
  10. Rácson hagyjuk kihűlni a rudakat.
Megjegyzés
Annyit érdemes készíteni, amennyit aznap elfogyasztunk, mert másnapra a sótól kissé megnedvesedhet a tészta.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/sos-rud/