Házi kürtőskalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 1 csom. (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 ek. vaj vagy ráma
Tetejére:
  • kb. 3 ek. olaj
  • 4-6 ek. cukor
Sütés után beleforgatni:
  • cukor, cukrozott dió, kakaó, kókusz (ízlés szerint)
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk sót, cukrot, szárított élesztőt és elkeverjük.
  2. Ehhez adjuk továbbá a langyos tejet, a puha vajat vagy rámát. Összekeverjük, majd dagasztjuk. Én kézzel dagasztom, kb. 10 percig. Ha keménynek érezzük a tésztát, még egy kis tejet adhatunk hozzá, vagy ha túlságosan ragadna pici lisztet. (Liszt függő, nekem ezekkel az anyagokkal finom, lágy tészta lesz.)
  3. Kb. 1-1,5 órára huzatmentes helyre, letakarva félretesszük kelni. (Ha melegebb van, gyorsabban megkel.)
  4. Tepsiket sütőpapírral béleljük. 6 db papírgurigát (papírtörlő gurigáit gyűjtöttem össze) alufóliával betekerünk.
Elkészítés:
  1. Amikor a tészta kb. kétszeresére megkelt, enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk és kb. 30 x 50 cm téglalap alakúra nyújtjuk.
  2. Majd kb. 2,5 cm széles csíkokat vágunk (hosszanti oldalon) így 12 db hosszú tésztacsíkunk lesz, minden gurigára 2 tésztacsík jut majd.
  3. Ezek után a tésztacsíkokat a fóliával fedett gurigákra tekerjük, majd kicsit a nyújtólapon meggörgetjük, hogy szépen összeérjenek a tészta szélei.
  4. Megkenjük olajjal, megforgatjuk apró szemű kristálycukorban, majd sütőpapírral fedett tepsire fektetjük. Mind a hat gurigával hasonlóképpen járunk el. Két tepsire fért fel a 3-3 kalács.
  5. Amíg a grillsütőt előmelegítjük, addig a kalácsok a pulton pihentek. (250 fok, grill fokozat)
  6. Majd az első adagot a sütőbe helyezzük és 3-4 perc elteltével kicsit forgatunk rajtuk, hogy körbe-körbe szépen megsüljenek.
  7. Amikor kisült az első adag ismét cukorba, cukros dióba (ki mit szeret) forgathatjuk. Közben kisütjük a második adagot is.
  8. Amikor kicsit meghűlnek a kalácsok, a papírtörlő gurigáját kivesszük, majd a fóliát is kihúzzuk a kalács belsejéből. (A fólia kicsit nehezebben, de kihúzható.)
  9. Ezek után nincs más dolgunk, mint még langyosan elfogyasztjuk. (Illetve közben odafigyelünk, nehogy a második adagot megégessük.)
Megjegyzés
Ha a gurigán lévő fóliát a tészta rátekerése előtt kissé megolajozzuk, akkor könnyebben leszedhető majd a tészta sütés után, viszont nehezebb a nyers tésztával dolgozni tekerésnél. Mindenki döntse el maga, melyik lehet neki a kedvezőbb megoldás.
Ami a cukor mennyiségét illeti, nekem sikerült most túlcukroznom a kalácsokat, így kissé nehezebben is olvadt és a sütés után felvitt cukortól kissé édes lett, de persze az utolsó morzsáig elfogyott. Így ajánlatos a cukorral óvatosan bánni. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/hazi-kurtoskalacs-par-szaz-forintbol/