Lekváros bukta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g búza finomliszt
  • csipet só
  • 3 ek. cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 1 egész tojás
  • 60 g vaj vagy ráma
  • 2,5-2,8 dl tej
  • házi szilvalekvár (ízlés szerint)
  • porcukor szóráshoz
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk!
  2. A száraz anyagokat egy tálban összekeverjük.
  3. Belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojást, puha vajat és a langyos tejet.
  4. Jól átgyúrjuk, dagasztjuk. Kb. egy órára félretesszük kelni.
  5. Tepsit vajazzuk, lisztezzük. Esetleg sütőpapírral béleljük, kinek mi a szokása. (Én nem csináltam, mert teflonos tepsiben sütöttem és abba nem ragad bele.)
Elkészítés:
  1. A tésztát enyhén lisztezett nyújtólapra borítjuk.
  2. Elnyújtjuk. (kb. 1 cm vastagra)
  3. Kb. 10 x 10 cm nagyságú négyzeteket vágunk, közepére kerül a lekvár, tésztát két oldalról ráhajtjuk. A buktákat a tepsibe szorosan egymás mellé tesszük, úgy hogy a hajtott széle alulra kerüljön.
  4. A tepsiben még 40-50 percig pihentetjük, majd sütjük.
  5. Aki teheti, helyezzen egy tál forró vizet a sütőbe a bukták alá.) Nekem 180 fokon, 35-40 perc alatt sül készre.
  6. Tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt szedjük szét a buktákat és a tetejét porcukorral enyhén meghintjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lekvaros-bukta/