Mákos guba egyszerűen
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Rétegezni:
  • 5 db kifli
  • 4,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 csom. vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 70 g mák
  • 90 g cukor
Tetejére:
  • 2 tojás fehérje
  • csipet só
  • 2 ek. porcukor
Leírás
  1. Az 5 db kiflit felkarikázzuk, tálcán egy éjszaka alatt szabad levegőn megszárítjuk.
  2. A 4 dl tejet felforraljuk. A mákot a porcukorral összekeverjük.
  3. Közben a tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fél dl tejjel, 2 ek. cukorral, 1 csom. vaníliás cukorral elkeverjük, majd a forralt tejjel összeöntjük, elkeverjük.
  4. Egy 20 x 26 cm-es tepsibe egy sor kiflit rétegezünk, meglocsoljuk a cukros-tojásos tejjel, megszórjuk a cukrozott mákkal. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók. Nekem pont 3 réteg lett. (Ha esetleg marad a tejből, a végén nyugodtan öntsük rá, a kifli szépen beszívja majd.)
  5. Alufóliával letakartam, sütőbe tettem, 250 fokra állítottam és 35 percig sütöttem.
  6. Mikor majdnem letelt a 35 perc, a 2 tojás fehérjét egy csipet sóval felvertem, majd 2 ek. porcukrot adtam hozzá lassan adagolva, és tovább vertem.
  7. A 35 perc elteltével a guba tetejére kentem a felvert tojáshabot és még pár percre visszatettem a forró, de már kikapcsolt sütőbe.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/makos-guba-egyszeruen/