Lepénykenyér serpenyőben sütve
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 500 g finomliszt
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 cs. (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 ek. olaj
Leírás
Előkészítés:
  1. Az átszitált lisztet, sót, élesztőt egy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. (min. 10 perc)
  3. Letakarva félretesszük kelni. (hőmérséklettől függően 1-1,5 órára)
  4. Amikor a tészta kétszeresére nőtt, 12 darabra osztjuk, és kézzel kis lepénykéket formázunk belőle. Csak simán kihuzogatjuk a tésztát, majd lisztezett felületre tesszük a lepényeket. Egy tiszta konyhruhával letakarva 15-20 percet pihentetjük.
Elkészítés:
  1. A teflonos serpenyőt előmelegítjük, majd a lepényekből 2-3 darabot óvatosan beleteszünk és fedővel letakarva kb. közepes lángon megsütjük.
  2. Zsíradék egyáltanán nem kell alá, csak úgy szárazon sütöttem, kb. 2-3 percet mindkét oldalát.
Megjegyzés
Nagyon örültünk, hogy sikerült sütő nélkül is finom kenyeret készíteni. Nem győztük enni, volt olyan nap, hogy reggel és este is sütöttem egy adagot. A fiúknak annyira ízlett, hogy reggelire üresen ették, finom citromos gyümölcsteát ittak csak hozzá. Amikor frissen kisül, kívül kissé ropogós belül finom puha. Álltában (főleg a kínai párás levegőben) megpuhult a külseje, de ez az ízén nem változtat!
Félbevágva szendvicsnek is el lehet készíteni.
(A képeken fél adagból dagasztottam be a tésztát, 6 db lepénykenyér készült.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/lepenykenyer-serpenyoben-sutve/