Töltött lepénykenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint)
  • 1 cs. (7 g) szárított élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 ek. olaj
Töltelékhez:
  • kolbász
  • sajt
  • főtt tojás
Leírás
Előkészítés:
  1. Az átszitált lisztet, sót, élesztőt egy tálban összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vizet és az olajat, alaposan összedolgozzuk. Addig dagasztjuk, míg egynemű tésztát nem kapunk. (min. 10 perc)
  3. Letakarva félretesszük kelni. (Hőmérséklettől függően 1-1,5 órára. Most nyáron nekem 45 perc is bőven elég volt.)
  4. Amikor a tészta kétszeresére nőtt, 12 darabra osztjuk, és kézzel kis lepénykéket formázunk belőle. Csak simán kihuzogatjuk a tésztát, megtöltjük a felszeletelt finomságokkal (most kolbász, sajt és főtt tojás került bele). A töltelék a tészta felére kerül, ráhajtjuk a tészta másik felét, majd a széleit rányomkodjuk. Végül lisztezett felületre tesszük, egy tiszta konyhruhával letakarva 15-20 percet pihentetjük.
Elkészítés:
  1. A teflonos serpenyőt előmelegítjük, majd a lepényekből 2-3 darabot (mérettől függően) óvatosan beleteszünk és fedővel letakarva kb. közepes lángon megsütjük.
  2. Zsíradék egyáltanán nem kell alá, csak úgy szárazon sütöttem, kb. 2-3 percet mindkét oldalát.
  3. Rácsra tesszük hűlni, majd langyosan jóízűen elfogyasztjuk.
Megjegyzés
Lehet párolt gombával, káposztával, sonkával, besamelles zöldségekkel, sajttal, tojásrántottával, maradék főtt hússal, stb. stb. tölteni. :-) Tényleg ezerféleképpen variálható, és nagyon finom.
Természetesen friss élesztővel is el lehet készíteni, 25 g élesztő kell az 500 g liszthez. Nem kell külön felfuttatni. Minden mehet bele a tálba, aztán dagaszthatjuk, keleszthetjük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/toltott-lepenykenyer/