Finom kelt
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • ½ cs. sütőpor (7-8 g)
  • 25 g élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
Töltelékhez:
  • ízlés szerint, ki mivel szereti
  • én most egy kis mákot tettem bele, ami alatt a tésztát 2 ek. tejföllel kentem meg
Leírás
  1. Összeállítjuk a tésztát: a lisztet, sütőport, sót, cukrot elkeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a langyos tejet, olajat, tojás sárgákat. Összegyúrjuk.
  2. Elkészítjük a tölteléket: 70 g mákot, 70 g porcukrot, fél reszelt almát összekevertem (Persze, aki sok-sok töltelékkel szereti, simán megtriplázhatja ezt a mennyiséget.)
  3. A tésztát két részre osztjuk. Az első darabból kb. 25 x 30 cm téglalapot nyújtunk, sütőpapírral borított tepsire tesszük.
  4. Erre kerül ízlés szerint a töltelék, végül a tészta másik feléből nyújtott lap. Tetejét villával megszúrkáljuk.
  5. Végül 170 fokon, hideg sütőben indítva, 20-25 perc alatt készre sütjük.
Megjegyzés
Amikor meghűlt, szeleteljük, porcukrozzuk, tálaljuk. (Én 5x5 cm-es kockákra vágtam.)
Ja, és egy tipp! Ha a sütemény széleit szeletelés után az első sorba tesszük és befelé fordítjuk, akkor ha rátettük a második sort, tálalásnál már csak a szép vágott szélek fognak mind a négy oldalról látszani. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/finom-kelt-45-perc-alatt/