Puha perec
 
Hozzávalók
  • 400 g finomliszt (BL-55)
  • 100 g rétesliszt
  • 2 kk. só
  • 4 kk. cukor
  • 50 g vaj
  • 25 g friss élesztő
  • 1,5 dl víz
  • 1,5 dl tej
Tetejére:
  • 1 tojás sárgája
  • magok, sajt, só ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk.
  2. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  3. Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot jól elkeverjük.
  4. Közepébe mélyedést készítünk, rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és tejet, 15 percig hagyjuk hogy kicsit felfusson az élesztő.
  5. Majd alaposan kidagasztjuk (nekem kicsit kemény volt a tészta még 2 ek. vízet tettem bele) majd beletesszük a lágy vajat is és szép fényes, egynemű tésztát dagasztunk belőle. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk.
  6. Amikor szép fényes és egynemű, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára.
Formázás:
  1. Enyhén lisztezett felületre borítjuk és 10 egyforma darabra vágjuk. (nekem 10 x 90 g os darabok lettek) Nem gyúrjuk át a darabokat, hanem azonnal formázzuk.
  2. A darabokból 60-70 cm hosszú rudakat sodrunk és perec formában a tepsire tesszük őket. (5 db / tepsi)
  3. A tojás sárgáját kicsi vízzel elkeverjük, megkenjük a pereceket, majd megszórjuk magokkal, sajttal és üresen is hagyhatunk.
  4. Vízzel megpermetezzük a pereceket és a sütőpapírt is, majd letakarva még 30 percet pihentetjük őket.
Sütés:
  1. Sütés előtt vízzel ismét megpermetezzük a pereceket.
  2. Majd 220 fokon, 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük. (nekem a két tepsi egyszerre sült, hideg sütőbe tettem őket, majd sütés közben átcseréltem, hogy alul és felül is szép pirosasak legyenek)
  3. Amikor kivesszük, ismét enyhén megpermetezzük vízzel és rácson hagyjuk kihűlni.
Megjegyzés
Só: 1 kk. só, 1 kk. liszt, vízzel összekeverve, hogy folyékony masszát kapjunk. Ezt tesszük rá a perecekre sütési idő vége előtt 5 perccel. Ez a mennyiség két perecre volt elég. A perecek mérete: kb. 12 x 15 cm.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/puha-perec/