A száraz hozzávalókat (liszt, só, burgonya pehely) egy műanyag kelesztőtálba mérjük, elkeverjük.
Hozzáadjuk az élesztőt, langyos vizet, olajat és alaposan kidagasztjuk.
Letakarjuk, 60-90 percig pihentetjük, míg a duplájára nem nő a tészta.
Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk és 9 egyenlő részre osztjuk. (Én mérleggel mérem, mert rossz a szemmértékem.)
Formázzuk. Az első kicsi bucit kisodorjuk, kb. 45 cm hosszúra. Félbehajtjuk. A két szárát kétszer megtekerjük. Majd a jobb oldalit alulról beledugjuk a középső lyukba és a zsemle alá hajtjuk. Végül a bal oldali tésztát felülről dugjuk bele a lyukba és a zsemle alá hajtjuk. (Lásd a képeken, ott sokkal egyszerűbb, mint leírni.) A lényeg hogy enyhén lisztes felületen dolgozzunk, hogy a tészta nem ragadjon, mert akkor nem tudjuk szépen bújtatni a szálakat. Befonjuk mind a kilenc tésztát.
Sütőpapírral borított teősire tesszük, tetejét tojással megkenjük, majd ízlés szerint megszórjuk.
Kb. 45 percet a tepsin pihentetjük, közben a sütőt 190-200 fokra előmelegítjük.
Sütés előtt a tepsit a zsemlék között alaposan vízzel megspricceltem.
Ha bemelegedett a sütő és a zsemlék is szépen megkeltek, akkor az előmelegített sütőben, 190-200 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni a zsemléket.
Megjegyzés
Megkóstoltuk, nagyon finom! Puha, foszlós! Egy apró bibi van csak, a kukoricadara ugyan mutatós, de elég ropogós a tetején.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/fonott-zsemle/