Pite-torta
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 7 db közepes alma
  • fahéj
Leírás
  1. A töltelékhez az almát megtisztítottam, lereszeltem. (Nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.) Fahéjjal ízesítettem és kissé megpároltam, majd hűtöttem.
  2. Közben összeállítottam a tésztát, amihez a lisztet elkevertem a porcukorral, sütőporral.
  3. Ezután hozzáadtam a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoltam.
  4. Végül 2 ek. tejfölt adtam hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  5. Két részre osztottam. Majd az egyik adagot lisztezett deszkán elnyújtottam. Akkora kört vágtam, amekkora a tortaforma alja. A tortaformát kibéleltem alufóliával (nehogy beleragadjon a süti) és a forma aljára tettem a kör alakú alsó lapomat.
  6. Ezek után a maradék tésztából szivecske formákat szúrtam ki, és a tortaforma oldalát egyet fejjel lefelé, egyet állítva kiraktam, közben egy egy gombócnyi töltelékkel kitámasztottam hogy ne dőljenek el. (Sütés után kiderült, hogy a szivecskék teljesen összesültek, úgyhogy sima szögletes tésztalappal is elegendő lett volna kirakni a forma oldalát, úgysem látszik sütés után a minta.)
  7. Beletettem az összes almatölteléket, végül a tetejét a szivecskékkel szép sorjában kirakosgattam. Előszőr a külső ívet, picit egymásra rakva a szíveket, végül 5 darabot a belső részére.
  8. Tetejét a tojás fehérjével megkentem, és előmelegített sütőben 180 fokon 30 percet sütöttem, majd a tetejét fóliával letakartam és még 10 percet sütöttem.
  9. Formában hagytam kihűlni.
Megjegyzés
A képek között található egy kék masnis változat is, csak azért mutattam meg, hogy látható legyen a férfias kék és a vidám piros masni közötti különbség.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/pite-torta/