Mennyei meggyes pite
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 tojás kenni (vagy kenhetjük a megmaradt fehérjével is)
Töltelékhez:
  • 1 üveg magozott meggy
  • fahéj
  • 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Leírás
  1. A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
  2. Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
  3. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral.
  4. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk.
  5. Végül annyi (1-2 ek.) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen.
  6. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  7. A tepsit sütőpapírral vagy fóliával kibéleljük, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  8. Lisztezett deszkán az egyik tésztát 18 x 24 cm téglalappá nyújtjuk, majd a tepsibe helyezzük.
  9. Elosztjuk rajta a kihűlt tölteléket, majd betakarjuk a tészta másik felével.
  10. Tetejét megkenjük tojással, villával megszurkáljuk és a sütőbe helyezzük.
  11. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  12. Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük és a tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Készíthetjük féldarás lisztből is. (Ebben az esetben a szükséges lisztmennyiség fele sima finomliszt, a másik fele pedig rétesliszt.)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mennyei-meggyes-pite/