A tészta száraz hozzávalóit (liszt, porcukor, szódabikarbóna, fahéj és egyéb fűszerek aki szereti) egy tálban összekeverjük.
Mézet és a zsírt kicsit összemelegítjük, keverjük, míg a zsír el nem olvad. Hozzáadjuk a vizet és a lisztes keveréket.
Egynemű, kicsit lágy tésztát kell kapnunk, amit 1 napig letakarva hűvös helyen állni hagyunk. (Én általában egy nejlon zacskóba teszem bele, a spejz hűvösében pihentetem. Nem kell hűtőbe tenni.)
Elkészítés:
Lisztezett felületen a tésztát átgyúrjuk, majd egy adagot enyhén lisztezett deszkán kb. 2 mm vasragra elnyújtjuk és szaggatjuk.
Sütőpapírral borított tepsin, alsó felső sütéssel 150 fokon 7-8 perc alatt megsül. Az első tepsinek több idő kell ha nem melegítettük elő a sütőt, aztán ahogy bemelegedett a sütő kevesebb idő alatt elkészülnek.
Természetesen magvakkal lehet díszíteni, ha valaki szereti és van kedve. Én most csak a kis mézeseket készítettem el, mindenféle díszítés nélkül.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 100 db nagyobb méretű mézeskalács lett. Légmentesen záródó dobozban hosszan eltartható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/mezeskalacs-tej-es-tojas-nelkul/