20 kg darálthús (70 % sertéshús, 30 % szalonna arány)
600 g édes házi fűszerpaprika
400 g himalája só
150 g makói fokhagyma (pucolva, darálva)
40 g őrölt kömény
Leírás
A darálthúst a sóval, fűszerekkel, fokhagymával alaposan összegyúrjuk, keverjük.
Nagy mennyiség, alaposan össze kell keverni, többször pihentetni, majd ismét keverni. (Mi 4-szer kevertük és pihentettük.)
Ha nem vagyunk biztosak a fűszerezésben, sütés próbát végezhetünk. Mi is megtettük, egybehangzólag jónak minősítettük a kolbászhúst.
A műbelet 30 percre langyos vízbe áztattuk, majd kinyomkodtuk belőle a vizet.
A húst a töltőbe helyeztük, majd alapos odafigyelés mellet, hogy ne legyen levegős a kolbász megtöltöttük. Ezt a műveletet anyukám felügyelte, ő már többször töltött kolbászt. A kötözésre is nagyon figyelni kell, ne legyen laza. Anyukám olyan belet vett, aminek az egyik vége már el volt kötve, így csak töltés után a végét kellett megkötnünk. 28 db vastagkolbász készült ebből a mennyiségből.
Száraz, hűvös, szellős helyre akasztottuk, 2 napot pihennek, majd mennek a füstre.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/hazi-kolbasz-endrodi-izesitessel/