Vaníliás kosárka
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 300 g liszt
  • 15 g élesztő
  • 1 ek. cukor (25g)
  • csipet só
  • 1 tojásnyi ráma (50g)
  • 1 tojás sárgája
  • 1,5 dl tej
Pudinghoz:
  • ½ cs. vaníliás puding (főzős)
  • 2,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
Tetejére:
  • tojásfehérje kenni
  • 1-2 ek. cukor szórni
Leírás
Puding elkészítése:
  1. A pudingot a szokásos módon megfőzzük és hűtjük.
Tészta összeállítása:
  1. A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, tojássárgáját és a langyos tejet és a rámát. Jól átgyúrjuk, ha nagyon ragad, kis lisztet teszünk bele.
  2. Ha a tészta szép egynemű és teljesen elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
Kosárkák összeállítása:
  1. Ha a tészta duplájára kelt, akkor kb. ⅔ részét enyhén lisztezett felületen elnyújtjuk, és 12 db kerek formát szaggatunk belőle. (kb. 8 cm átmérőjű)
  2. A muffinsütőbe muffinpapírt teszünk, és minden egyes helyre beleteszünk 1-1 tészta korongot.
  3. A vaníliáspudingot rákanalazzuk a tésztakorongokra.
  4. A másik adag tésztánkat is elnyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk kristály cukorral. Kis linzerszaggatóval 12 db “virágot” szaggatunk. Ezek kerülnek a puding tetejére.
  5. A maradék tésztát összegyúrtam, 2 db brióst formáztam, tetejét megkentem, megszórtam.
Sütés:
  1. Hideg sütőben kezdtem a sütést, 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon még 5 percig.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 12 db kosárkát és 2 db kis brióst sütöttem. Nagyobb család nyugodtan dupla adagból is készítheti.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-kosarka/