A lisztet átszitáljuk, szárazanyagokat egy tálban összekeverjük, hozzámorzsoljuk az élesztőt, tojássárgáját és a langyos tejet és a rámát. Jól átgyúrjuk, ha nagyon ragad, kis lisztet teszünk bele.
Ha a tészta szép egynemű és teljesen elválik az edény falától, akkor letakarjuk, és egy órát kelesztjük.
Kosárkák összeállítása:
Ha a tészta duplájára kelt, akkor kb. ⅔ részét enyhén lisztezett felületen elnyújtjuk, és 12 db kerek formát szaggatunk belőle. (kb. 8 cm átmérőjű)
A muffinsütőbe muffinpapírt teszünk, és minden egyes helyre beleteszünk 1-1 tészta korongot.
A vaníliáspudingot rákanalazzuk a tésztakorongokra.
A másik adag tésztánkat is elnyújtjuk, megkenjük a tojásfehérjével és megszórjuk kristály cukorral. Kis linzerszaggatóval 12 db “virágot” szaggatunk. Ezek kerülnek a puding tetejére.
A maradék tésztát összegyúrtam, 2 db brióst formáztam, tetejét megkentem, megszórtam.
Sütés:
Hideg sütőben kezdtem a sütést, 250 fokon 15 percig, majd 200 fokon még 5 percig.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 12 db kosárkát és 2 db kis brióst sütöttem. Nagyobb család nyugodtan dupla adagból is készítheti.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/vanilias-kosarka/