Tönkölykeksz - 100% teljes kiőrlésű
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Kekszhez:
  • 1 db alma
  • 1 kisebb banán
  • ½ kisebb nyers répa
  • 260 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • csipet só
  • csapott kiskanálnyi szódabikarbóna
  • késhegynyi bourbon vaníliapor
  • kiskanálnyi őrölt fahéj
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 ek. melasz
Tetejére:
  • Ízlés szerint dió, csokoládé
Leírás
  1. Az almát, banánt, répát megtisztítottam, késes vágóban pürésítettem. (Nem teljesen homogénre, voltak benne kisebb darabok. (Megmértem, 260 g lett belőle.)
  2. A liszthez hozzáadtam a sót, szódabikarbónát, vaníliaport, fahéjat, összekevertem.
  3. Majd a lisztes keverékhez hozzáadtam a tojást, vajat és a pürét. Kézi habverővel alacsony fordulaton összekevertem.
  4. Végül egy evőkanálnyi melasszal édesítettem, ismét összekevertem.
  5. Sütőpapírral fedett tepsire, két evőkanál segítségével kis halmokat tettem, kissé lelapítottam, a kekszek tetejére egy negyed diót vagy egy kis kocka csokit nyomtam.
  6. Ebből a mennyiségből 28 db lett. (Legközelebb kicsit nagyobbakat sütök, akkor éppen két tepsire rá is fér, mert most egy harmadik tepsibe tettem a maradék pár darabot.)
  7. Hideg sütőben indítottam a sütést, 170 fokon a két tepsivel egyszerre 20 perc alatt sültek meg a kekszek.
Megjegyzés
Ja, az állagáról eddig még nem írtam. Kívül kicsit kérges, ropogós, de belül puha, egyáltalán nem száraz kekszet képzeljetek el. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tonkolykeksz/