Az almát, banánt, répát megtisztítottam, késes vágóban pürésítettem. (Nem teljesen homogénre, voltak benne kisebb darabok. (Megmértem, 260 g lett belőle.)
A liszthez hozzáadtam a sót, szódabikarbónát, vaníliaport, fahéjat, összekevertem.
Majd a lisztes keverékhez hozzáadtam a tojást, vajat és a pürét. Kézi habverővel alacsony fordulaton összekevertem.
Végül egy evőkanálnyi melasszal édesítettem, ismét összekevertem.
Sütőpapírral fedett tepsire, két evőkanál segítségével kis halmokat tettem, kissé lelapítottam, a kekszek tetejére egy negyed diót vagy egy kis kocka csokit nyomtam.
Ebből a mennyiségből 28 db lett. (Legközelebb kicsit nagyobbakat sütök, akkor éppen két tepsire rá is fér, mert most egy harmadik tepsibe tettem a maradék pár darabot.)
Hideg sütőben indítottam a sütést, 170 fokon a két tepsivel egyszerre 20 perc alatt sültek meg a kekszek.
Megjegyzés
Ja, az állagáról eddig még nem írtam. Kívül kicsit kérges, ropogós, de belül puha, egyáltalán nem száraz kekszet képzeljetek el. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/tonkolykeksz/