Töltött kosárka
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g liszt
  • 3 kk. só (Ízlés szerint)
  • 1 kk. cukor
  • 25 g élesztő
  • 50 g vaj
  • 1 tojás sárgája
  • 2,9-3 dl tej
Töltelékhez:
  • sajt
  • sonka
  • kolbász
  • főtt tojás
  • pírított káposzta
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • magvak ízlés szerint
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk.
  2. A liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, elkeverjük.
  3. A lisztes keverékhez adjuk a morzsolt élesztőt, vajat, tojást és a langyos tejet. Alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk. Letakarjuk, kelni hagyjuk.
  4. Sonkás-sajtos töltelékhez: sonkát, sajtot szeleteljük.
  5. Kolbászos-tojásos töltelékhez: tojást megfőzzük, kolbászt felszeleteljük.
  6. Káposztás töltelékhez: káposztát lereszeljük, olajon lepirítjuk, sózzuk és borsozzuk.
  7. Muffinformába muffinpapírokat beletesszük.
Elkészítés:
  1. Kb. 1-1,5 óra elteltével (ha kétszeresére nőtt a tésztánk térfogata) enyhén lisztezett felületre borítjuk és kiszaggatjuk a szükséges formákat.
  2. Nekem összesen 36 kosárka készült ebből a tészta mennyiségből. Tehát 36 korongot és 36 kis virágot szaggattam.
  3. Ez után elkezdjük: a muffinformába előszőr kerülnek a korongok, majd a töltelék és végül a virág. Ezt megkenjük a maradék tojás fehérjével és megszórjuk a magokkal.
  4. Előmelegített sütőben 210 fokon 12-15 perc alatt megsülnek.
Megjegyzés
A tölteléket mindenki saját szájíze szerint válassza meg, nagyon sokféle változatban elkészíthető.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/toltott-kosarka/