Zserbó
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt
  • 1 egész tojás
  • 50 g cukor
  • 200 g ráma
  • fél csomag szárított élesztő (3-4 g)
  • csipetnyi sütőpor
  • csipetnyi só
  • 0,5 dl tej (ha szükséges a tésztához)
Töltelékhez:
  • 150 g darált dió
  • 150 g porcukor
  • 200 g lekvár
Tetejére:
  • 50-100 g csokoládé
Leírás
  1. A hozzávalókból összeállítjuk a tésztát (szárazanyagokat összekeverjük, utána adjuk hozzá a rámát és a tejet, ha szükséges), majd 3 egyenlő részre osztjuk.
  2. A diót összekeverjük a porcukorral.
  3. Kinyújtjuk az első tésztát (kb. 20 x 30 cm) megkenjük a lekvár felével és megszórjuk a cukoros dió felével.
  4. Erre kerül a második kinyújtott lap, amit megkenünk a maradék lekvárral és megszórunk a maradék dióval.
  5. Végül ráhelyezzük a harmadik kinyújtott lapot.
  6. A tésztát rendes hőmérsékleten kb. egy órát kelesztjük.
  7. Tetejét villával megszurkáljuk.
  8. Lassan, közepes hőmérsékleten addig sütjük, míg a teteje szép, egyenletes világospirosra nem sül. (Az én sütőmben 170 fokon, kb. 30 perc.)
  9. Amikor kihűlt, tetejét gőz fölött felolvasztott csokoládéval vonjuk be. (Aki szereti vastagon 10 dkg-os csokival, aki csak vékonyabban fél tábla csokival.)
Megjegyzés
Ha a tetején a csoki teljesen megszilárdul, akkor szeletelhető. Forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel szeletelem, akkor nem törik rajta a csoki.
Finom sütemény, több napig is eláll.
Érdemes szoba hőmérsékletű lekvárt használni, hogy ne hűtse le a tésztát. A töltés utáni várakozási időt mindenképpen érdemes megvárni, mert ha nem kel meg a tészta, sütésnél a belső réteg nyers maradhat. Én már jártam így. :-(
A töltelék mennyiségével is vigyázni kell, ha túl sok lekvár kerül bele, akkor is nehezebben sül át a sütemény tésztája, nyers maradhat középen.
Normál méretű gáztepsibe 1,5 adag éppen belefér.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/zserbo/