Nutellás briós
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 2 csapott ek. burgonyapehely
  • 1 kk. só
  • 3 ek. cukor
  • 25 g élesztő
  • 2,8-3 dl tej
  • 50 g vaj vagy ráma
  • 1 nagyobb tojás ⅔ része
Tölteni:
  • 10 ek. nutella
Tetejére kenni:
  • a tojás ⅓ része
  • 2 ek. tej
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk, a szárazanyagokat hozzáadjuk (só, cukor, burgonyapehely) összekeverjük.
  2. Hozzámorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejet (2,8 dl), tojás ⅔ részét és a vajat. Alaposan dagasztjuk. Ha túl keménynek érezzük a tésztát, hozzáadjuk a maradék tejet. Lágy, de nem ragacsos tésztát kell hogy kapjunk.
  3. Amikor egynemű és szép fényes a tésztánk, letakarva félretesszük pihenni, megvárjuk míg kétszeresére nő a térfogata (hőmérséklet függvényében 1-1,5 óra).
Elkészítés:
  1. Amikor megkelt a tésztánk, 10 egyenlő részre osztjuk, kis cipószerűre formázzuk és enyhén lisztezett felületre tesszük. (Csak könnyedén, óvatosan dolgozunk vele, nem kell az összes levegőt kiszorítani a tésztából.) Kb. 20 percet pihentetjük.
  2. Az első cipót enyhén lisztezett felületen kb. 30 cm hosszúságúra 15 cm szélességűre nyújtjuk. A tésztára kb. 1 csapott evőkanálnyi nutellát kenünk.
  3. Feltekerjük, csigaformára hajtjuk, majd a végét a briós alá tesszük.(Lásd a fázisfotókon lent!)
  4. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk őket, megkenjük a tejes tojással, és félretesszük pihenni. Kb. 30 percet pihennek, ez alatt a sütőt előmelegítjük.
  5. Amikor bemelegedett a sütő, 180 fokon, kb. 20 perc alatt megsütöttem a briósokat.
  6. Rácson hagytam kihűlni őket.
Megjegyzés
A nutella éppen egy kicsit "kikukucskált" a tésztából, de ettől még igen finom volt. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/nutellas-brios/