Kukoricás stangli
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 500 g finomliszt (BL-55)
  • 50 g kukoricaliszt (2 ek.)
  • 25 g kukoricadara (1 ek.)
  • 3 kk. só
  • 1 kk. cukor
  • 25 g friss élesztő
  • 3 dl víz
  • 2 ek. olaj
Tetejére:
  • 1 ek. kukoricadara
Leírás
Előkészítés:
  1. A lisztet átszitáljuk. A tepsit sütőpapírral kibéleljük.
  2. Egy műanyag kelesztőtálba belemérjük a liszteket, hozzáadjuk a sót, cukrot, jól elkeverjük.
  3. Rámorzsoljuk az élesztőt, ráöntjük a langyos vizet és az olajat, és alaposan kidagasztjuk. Egy viszonylag lágy tésztát kell hogy kapjunk, ami előszőr kicsit ragad, de aztán dagasztás során szépen elválik az edény falától és a kezünktől is.
  4. Amikor egynemű a tészta, letakarjuk és félretesszük 1,5 órára. (Huzatmentes helyre, hogy tudjon szépen megkelni.)
Formázás:
  1. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd 12 egyforma (nekem egyenként 77 g-os tészták lettek) darabra vágjuk és kb. 14 cm hosszú rudakká sodorjuk. (Kisebb vagy nagyobb darabokra is oszthatjuk a tésztát, attól függően, hogy milyen a család étvágya.)
  2. A rudakat 2-3 cm-es közökkel egymás mellé rakjuk. Egy normál tepsiben 2 x 6 db bőven elfér egymás mellett. (Ha esetleg összesülnek, könnyedén szétválaszthatóak, amikor kicsit meghűltek.)
  3. A stanglikat megspricceljük vízzel, és megszórjuk kukoricadarával.
  4. Egy másik tepsivel lefedve még 30 percet pihentetjük. Ez idő alatt a sütőt 170 fokra előmelegítjük.
Sütés:
  1. A kukoricás stanglikat 170 fokon, 20-25 perc alatt szép aranyszínűre sütjük.
  2. Rácson hagyjuk kihűlni őket.
Megjegyzés
Elfogyott a kukoricalisztem, így a kukorica darát kávédarálón ledaráltam, azt tettem a tésztába.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kukoricas-stangli/