Milánói sertésborda
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Szószhoz:
  • 500 g darált hús
  • 1 fej vöröshagyma (kb. 150 g)
  • 250 g gomba
  • 360 g paradicsompüré
  • olaj
  • oregánó
  • rozmaring
  • bazsalikom
  • pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
Tésztához:
  • 500 g makaróni
  • kis olaj a főzővízbe (2-3 ek.)
Húshoz:
  • 6 nagy szelet karaj
  • liszt, tojás, zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez
Tetejére:
  • reszelt sajt
Leírás
Szósz elkészítése:
  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát szeleteljük. Olajon kis sóval megszórva egyszerre megpároljuk.
  2. Amikor már jó puha és kissé zsemle színű, rátesszük a darált húst, lepirítjuk.
  3. Erre kerül a paradicsomszósz, valamint kb. 1,5 dl víz. (A víz a paradicsompüré állaga szerint szükséges. Nekünk jó sűrű volt a paradicsompürénk.) Jól összekeverjük.
  4. Ízlés szerint fűszerezzük: oregánó kb. 1 ek., rozmaring fél ek., bazsalikom 1 kk., pirospaprika kb. 2 kk. Szükség szerint sózzuk.
  5. Fedővel letakarva, kb. 1 órát lassan főzzük, ez alatt a hús megfő és az ízek jól összeérnek. Végül 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Sertésborda elkészítése:
  1. A húst kicsit kiklopfoljuk, szeleteljük, sózzuk.
  2. Szokásos módon panírozzuk. (Előszőr lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.)
  3. Forró olajban kisütjük, papírtörlőn lecsepegtetjük.
Tészta:
  1. A makarónit lobogó sós vízben kifőzzük.
  2. Leszűrjük, kicsit leöblítjük, alaposan lecsepegtetjük.
Tálalás:
  1. A tésztát összeforgatjuk a szósszal, megszórjuk reszelt sajttal, erre kerül egy szelet hús és végül ismét reszelt sajt.
  2. Azonnal fogyasztjuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/milanoi-sertesborda/