A vöröshagymát apróra vágjuk, a gombát szeleteljük. Olajon kis sóval megszórva egyszerre megpároljuk.
Amikor már jó puha és kissé zsemle színű, rátesszük a darált húst, lepirítjuk.
Erre kerül a paradicsomszósz, valamint kb. 1,5 dl víz. (A víz a paradicsompüré állaga szerint szükséges. Nekünk jó sűrű volt a paradicsompürénk.) Jól összekeverjük.
Ízlés szerint fűszerezzük: oregánó kb. 1 ek., rozmaring fél ek., bazsalikom 1 kk., pirospaprika kb. 2 kk. Szükség szerint sózzuk.
Fedővel letakarva, kb. 1 órát lassan főzzük, ez alatt a hús megfő és az ízek jól összeérnek. Végül 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Sertésborda elkészítése:
A húst kicsit kiklopfoljuk, szeleteljük, sózzuk.
Szokásos módon panírozzuk. (Előszőr lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk.)