Krumplileves húsgombóccal
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 kk. pirospaprika
  • 2 krumpli
  • 1 kisebb sárgarépa
  • fél fehérrépa
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, petrezselyemzöld
  • 3-4 ek. tejföl
  • 1 ek. liszt
Húsgombóchoz:
  • 250 g darált hús
  • 1 kis méretű tojás
  • 1 kk. só
  • ½ kk. bors
  • 1 ek. zabpehely (elhagyható)
Leírás
  1. A kis fej vöröshagymát apróra vágjuk, 2 ek. olajon megdinszteljük, pirospaprikával megszórjuk.
  2. Zöldségeket megpucoljuk, megmossuk.
  3. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára.
  4. A darált húst összekeverjük 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk. (Én 8 db kisebb gombócot készítetttem.)
  5. A zöldségeket rátesszük a hagymára, felengedjük 1 liter vízzel, beletesszük a kis húsgombócokat, majd szép lassan főzzük.
  6. Kb. 25 perc után (amikor a zöldségek megpuhultak) habarást készítünk. Lisztet és a tejfölt összekeverjük.
  7. A leves levéből a habarásra merünk egy merőkanálnyit, Elkeverjük. Még kétszer-háromszor megismételjük. (Ez a hőkiegyenlítés, megakadályozza hogy a hideg tejfölös habarás a forró levesben összeugorjon.)
  8. Majd a habarást a leveshez öntjük, és még 10 percig éppen csak hogy gyöngyözve összeforraljuk.
Megjegyzés
2018.09.27-i megjegyzés: Ma egy evőkanálnyi zabpelyhet tettem a darálthús mellé, így készítettem a gombócokat. Ezzel a megoldással a végeredmény: csodafinom és puhább húsgombócok készültek.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/krumplileves-husgomboccal/