Derelye
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Derelyéhez:
  • 700 g főtt, áttört burgonya
  • 300-350 g liszt
  • 1 tojás
  • 1 tojásnyi puha vaj
Forgatni:
  • 200 g zsemlemorzsa
  • 2-3 ek. olaj
Töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 1 tojás sárgája
  • 4-5 ek. cukor
  • késhegynyi vaníliapor
Tetejére:
  • porcukor
Leírás
  1. A burgonyát megpucoljuk, szeleteljük, enyhén sós vízben megfőzzük, alaposan összetörjük, hűtjük.
  2. Túrótölteléket elkészítjük: A túrót, tojás sárgáját, cukrot, vaníliaport összekeverjük.
  3. Zsemlemorzsát 2-3 ek. olajjal lepirítjuk.
  4. Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, vajat, és a liszt nagy részét. Ha nagyon lágy a tészta hozzáadjuk a maradék lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen elnyújtjuk. (Kb. 40 x 50 cm-es téglalappá.)
  5. A tölteléket a tészta egyik felére kanalazzuk (20 kisebb halomban), úgy, hogy mellette helyet hagyunk.
  6. A tészta üres részét a töltelékes részre hajtjuk, majd a tésztát megnyomkodjuk a töltelék körül.
  7. Majd derelye vágóval négyzetekre vágjuk.
  8. Forró enyhén sós vízben 6-8 perc alatt készre főzzük.
  9. Szűrőkanállal kivesszük, pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  10. Tálalás előtt porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Természetesen lehet másfajta töltelékkel is készíteni: szilvalekvár, csokoládé, szilva, ki mit szeret. :-)
A fenti hozzávalókból 20 db méretes derelyét készítettem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/derelye/