A burgonyát megpucoljuk, szeleteljük, enyhén sós vízben megfőzzük, alaposan összetörjük, hűtjük.
Túrótölteléket elkészítjük: A túrót, tojás sárgáját, cukrot, vaníliaport összekeverjük.
Zsemlemorzsát 2-3 ek. olajjal lepirítjuk.
Amikor teljesen kihűlt a burgonya, hozzáadjuk a tojást, vajat, és a liszt nagy részét. Ha nagyon lágy a tészta hozzáadjuk a maradék lisztet. Alaposan összegyúrjuk, majd lisztezett felületen elnyújtjuk. (Kb. 40 x 50 cm-es téglalappá.)
A tölteléket a tészta egyik felére kanalazzuk (20 kisebb halomban), úgy, hogy mellette helyet hagyunk.
A tészta üres részét a töltelékes részre hajtjuk, majd a tésztát megnyomkodjuk a töltelék körül.
Majd derelye vágóval négyzetekre vágjuk.
Forró enyhén sós vízben 6-8 perc alatt készre főzzük.
Természetesen lehet másfajta töltelékkel is készíteni: szilvalekvár, csokoládé, szilva, ki mit szeret. :-) A fenti hozzávalókból 20 db méretes derelyét készítettem.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/derelye/