Húsgombóc zöldségmártással
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Mártáshoz:
  • 2 ek. olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 ek. lecsó (elhagyható)
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 2 db sárgarépa
  • ízlés szerint só
  • 2 db babérlevél
  • 2 ek. tejföl
  • 2 ek. liszt
  • 1 kk. mustár
Húsgombóchoz:
  • 250 g darált hús
  • 1 kis méretű tojás
  • 1 kk. só
  • ½ kk. bors
Köret:
  • spagetti
Tetejére:
  • Reszelt sajt (elhagyható)
Leírás
  1. A kis fej vöröshagymát apróra vágjuk, 2 ek. olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lecsót.
  2. Amíg dinsztelődik a hagyma a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára.
  3. A zöldségeket rátesszük a hagymára, felengedjük 7-8 dl vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet.
  4. Eközben a darált húst összekeverjük 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk. (Én 8 db kisebb gombócot készítettem, csak úgy a nagykanállal, nem a kezemmel gömbölyítettem, így ugyan nem olyan szép formásak, viszont gyorsabban ment és még kezet sem kellett után mosnom.)
  5. A tészta vízét is odatesszük melegedni.
  6. Amikor a zöldséges mártásalap forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat és kb. 25 percet főzzük.
  7. Ha felforrt a tésztavíz, a tésztát sós vízben kifőzzük. (Én 2 ek. olajat is szoktam a főzővízbe tenni.)
  8. Kb. 25 perc után (amikor a zöldségek megpuhultak) habarást készítünk és a gombócokat tányérra szedjük. Lisztet és a tejfölt összekeverjük. A mártás levéből a habarásra merünk egy merőkanálnyit, elkeverjük. Még kétszer-háromszor megismételjük. (Ez a hőkiegyenlítés, megakadályozza hogy a hideg tejfölös habarás a forró mártásban összeugorjon.)
  9. Majd a habarást a mártásalaphoz öntjük, 1 kiskanál mustárral ízesítjük, kb. 5 percig összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
  10. Spagettivel tálaljuk, a tésztára kerül a húsgombóc, majd a mártás, végül pedig reszelt sajt.
Megjegyzés
Ez a mennyiség étvágytól függően 2-3 személynek elegendő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/husgomboc-zoldsegmartassal/