A kis fej vöröshagymát apróra vágjuk, 2 ek. olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a lecsót.
Amíg dinsztelődik a hagyma a zöldségeket megpucoljuk, megmossuk. A krumplit kockákra vágjuk, a répákat karikára.
A zöldségeket rátesszük a hagymára, felengedjük 7-8 dl vízzel, sózzuk, hozzáadjuk a babérlevelet.
Eközben a darált húst összekeverjük 1 tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk. (Én 8 db kisebb gombócot készítettem, csak úgy a nagykanállal, nem a kezemmel gömbölyítettem, így ugyan nem olyan szép formásak, viszont gyorsabban ment és még kezet sem kellett után mosnom.)
A tészta vízét is odatesszük melegedni.
Amikor a zöldséges mártásalap forrni kezd, beletesszük a húsgombócokat és kb. 25 percet főzzük.
Ha felforrt a tésztavíz, a tésztát sós vízben kifőzzük. (Én 2 ek. olajat is szoktam a főzővízbe tenni.)
Kb. 25 perc után (amikor a zöldségek megpuhultak) habarást készítünk és a gombócokat tányérra szedjük. Lisztet és a tejfölt összekeverjük. A mártás levéből a habarásra merünk egy merőkanálnyit, elkeverjük. Még kétszer-háromszor megismételjük. (Ez a hőkiegyenlítés, megakadályozza hogy a hideg tejfölös habarás a forró mártásban összeugorjon.)
Majd a habarást a mártásalaphoz öntjük, 1 kiskanál mustárral ízesítjük, kb. 5 percig összefőzzük, majd botmixerrel pürésítjük.
Spagettivel tálaljuk, a tésztára kerül a húsgombóc, majd a mártás, végül pedig reszelt sajt.
Megjegyzés
Ez a mennyiség étvágytól függően 2-3 személynek elegendő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/husgomboc-zoldsegmartassal/