Habos-mákos rakott kalács
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 6-8 szelet kalács, mérettől függően
Öntethez:
  • 4,5 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 2 ek. liszt
  • 3 "S" tojás sárgája
Rétegezni:
  • 50 g mák
  • 50 g porcukor
Tetejére:
  • 3 tojás fehérje
  • 1 kiskanál ecet
  • 75 g porcukor
Leírás
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját lábasba tesszük, elkeverjük a liszttel, cukorral és egy kis tejjel, majd felöntjük a maradék tejjel és állandó keverés mellet felforraljuk.
  2. A mákot a porcukorral összekeverjük.
  3. A csatos tortaforma alját kirakjuk egy réteg tépdelt kaláccsal.
  4. A kalács tetejét meglocsoljuk a főzött krémmel, majd megszórjuk a cukrozott mákkal. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogynak a hozzávalók.
  5. Alufóliával letakartam, sütőbe tettem, előmelegített sütőben 210 fokon fokon 30 percig sütöttem.
  6. Közben a 3 tojás fehérjét kissé felvertem, majd hozzáadtam a kicsi ecetet és a 75 g porcukrot, végül pedig kemény habbá vertem.
  7. A 30 perc elteltével a sütőt 150 fokra állítottam, a kalács tetejére kentem a felvert tojáshabot és még kb. 15 percre visszatettem a sütőbe.
  8. Langyosan szeleteltem, 8 szelet lett belőle. (A képen látható, hogy milyen vastag volt egy szelet.)
Megjegyzés
Csak halkan jegyzem meg, hogy egy szelet vacsora után nem volt elég belőle, szóval, ahol többen vannak és édes szájú a család nyugodtan lehet duplázni a mennyiségeket.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/habos-makos-rakott-kalacs/