Hamis gulyásleves
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Leveshez:
  • kis darab szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 ek. olaj
  • 1 ek. pirospaprika
  • őrölt kömény
  • szemes bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél paradicsom (elhagyható)
  • fél paprika (elhagyható)
  • 2 burgonya
  • 1 sárgarépa
  • kisebb petrezselyemgyökér
  • petrezselyem zöldje
  • kis darab zeller
  • kis darab karalábé
Csipetkéhez:
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • 5 ek. liszt
Leírás
  1. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A szalonnát is feldaraboljuk. A zöldségeket megtisztítjuk, daraboljuk.
  2. A szalonnát és a hagymát kicsi olajon megdinszteljük. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a pirospaprikát, elkeverjük.
  3. Rátesszük a zöldségeket, kb. 1-1,2 liter vízzel felengedjük, sózzuk, ízesítjük őrölt köménnyel, szemes borssal. Szép lassú tűzön főzzük, kb. 25-30 percig főzzük.
  4. Közben elkészítjük a csipetkét: A felvert tojáshoz hozzáadunk 3 ek. lisztet és egy kis sót, elkeverjük. Aztán még 1-2 ek. liszet, amit már kézzel folyamatosan belegyúrunk. Amikor egynemű, szép fényes tésztát kapunk, kis darabokat csipkedünk, megsodorjuk, majd tálcán vagy nyújtólapon szárítjuk.
  5. Amikor már majdnem puha a krumpli is a levesbe beletesszük a csipetkét is, és készre főzzük. Ez még kb. 10-15 perc.
Megjegyzés
Készíthetjük nokedlivel is, akkor 1 tojást 2-3 ek. liszttel és sóval kikeverünk, majd kanállal a nokedlitésztát a levesbe szaggatjuk. A nokedli hamarabb megfő, nem kell neki 15 perc.
Ez a mennyiség étvágytól függően 3 személy részére elegendő.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/hamis-gulyasleves/