350 g liszt (fele finomliszt, a másik fele rétesliszt)
150 g vaj vagy ráma
100 g porcukor
1 tojássárgája
½ csomag sütőpor
csipetnyi só
1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
7 db nagy alma
fahéj
citromlé
ízlés szerint cukor
1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Tetejére:
1 tojás fehérje
1 marék dió
2 ek. cukor
Leírás
A töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
Ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk. Végül annyi (1-2 ek) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Lisztezett deszkán az egyik tésztát 25 x 30 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire. Én ezzel a technikával nyújtom, így nem szakad a tészta.)
Az elnyújtott tésztára kerül az almatöltelék, aminek a levét lecsepegtetjük.
A levét (kb. 3,5 dl volt) 1 csomag pudingporral megfőzzük, 2 ek. cukorral édesítjük. Mikor kissé meghűl rákenjük az almatöltelékre, majd betakarjuk a tészta másik felével.
Tetejét villával megszurkáljuk, a maradék tojás fehérjével lekenjük, durvára vágott dióval megszórjuk, majd kb. 2 ek. kristálycukorral szintén megszórjuk és a sütőbe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt 5 x 5 cm-es kockákra szeleteljük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almaspite-extrakkal/