Almáspite extrákkal
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 350 g liszt (fele finomliszt, a másik fele rétesliszt)
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 100 g porcukor
  • 1 tojássárgája
  • ½ csomag sütőpor
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl
Töltelékhez:
  • 7 db nagy alma
  • fahéj
  • citromlé
  • ízlés szerint cukor
  • 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Tetejére:
  • 1 tojás fehérje
  • 1 marék dió
  • 2 ek. cukor
Leírás
  1. A töltelékhez az almát megtisztítjuk, lereszeljük. (nagyobb lyukú reszelőn, hogy darabosabb maradjon, ne legyen leveses massza.)
  2. Ráfacsarunk egy fél citrom levét, fahéjjal ízesítjük. Néhány perc alatt megpároljuk, majd hűtjük.
  3. Előkészítjük a tésztát is, amihez a lisztet elkeverjük a porcukorral, sütőporral. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojássárgáját és jól összemorzsoljuk. Végül annyi (1-2 ek) tejfölt adunk hozzá, hogy a tészta összeálljon, könnyen gyúrható legyen. Két részre osztjuk, letakarjuk, hűtőben pihentetjük 15-20 percet (míg a töltelék kihűl).
  4. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  5. Lisztezett deszkán az egyik tésztát 25 x 30 cm téglalappá nyújtjuk. (Nyújthatjuk a sütőpapíron is, akkor könnyen a sütőpapírral együtt áthelyezhetjük a tepsire. Én ezzel a technikával nyújtom, így nem szakad a tészta.)
  6. Az elnyújtott tésztára kerül az almatöltelék, aminek a levét lecsepegtetjük.
  7. A levét (kb. 3,5 dl volt) 1 csomag pudingporral megfőzzük, 2 ek. cukorral édesítjük. Mikor kissé meghűl rákenjük az almatöltelékre, majd betakarjuk a tészta másik felével.
  8. Tetejét villával megszurkáljuk, a maradék tojás fehérjével lekenjük, durvára vágott dióval megszórjuk, majd kb. 2 ek. kristálycukorral szintén megszórjuk és a sütőbe helyezzük.
  9. Előmelegített sütőben 180 fokon, 25-30 perc alatt készre sütjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  10. Ha kihűlt 5 x 5 cm-es kockákra szeleteljük.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/almaspite-extrakkal/