120 g kukoricaliszt (én kukoricadarát kávédarálón őröltem finom porrá)
230 g finomliszt
12 g sütőpor
csipet só
70 g porcukor
150 g vaj vagy ráma
1 egész tojás
Töltelékhez:
1 üveg magozott meggy (levével együtt)
fahéj
1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Tetejére:
porcukor
Leírás
A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Előkészítjük a tésztát is, amihez a liszteket elkeverjük a porcukorral, sütőporral, sóval. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojást és jól összegyúrjuk. (Szükség esetén kicsit tejfölt adunk hozzá, de nekem nem kellett, éppen jó állagú volt a tésztám.)
Két részre osztjuk, az egyik darabot fóliával bélelt tepsi aljára nyomkodjuk.
Elosztjuk rajta a tölteléket, majd a tészta másik felét nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. (Én siettem, nem hűtöttem a tésztát, diónyi darabokat nyomtam át a reszelőn, így időt spóroltam. Akinek így túl bonyolult, a tésztát tegye mélyhűtőbe kb. 1 órára, utána egyszerűen reszelhető lesz.)
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütötjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük és a tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Én másnap szeleteltem, addigra jól megpuhult a felső tésztaréteg is, nem tört szeletelésél egyáltalán.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kukoricalisztes-meggyes-pite/