Kukoricalisztes meggyes pite
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tésztához:
  • 120 g kukoricaliszt (én kukoricadarát kávédarálón őröltem finom porrá)
  • 230 g finomliszt
  • 12 g sütőpor
  • csipet só
  • 70 g porcukor
  • 150 g vaj vagy ráma
  • 1 egész tojás
Töltelékhez:
  • 1 üveg magozott meggy (levével együtt)
  • fahéj
  • 1 csom. főzős vaníliás pudingpor
Tetejére:
  • porcukor
Leírás
  1. A töltelékhez a meggybefőtt levéből egy keveset lábasba öntünk, azzal a pudingport csómentesre keverjük, hozzáöntjük a többi meggylevet. Ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük, cukorral édesítjük. (Én nem tettem hozzá cukrot egyáltalán.)
  2. Kevergetve főzzük, amikor sűrűsödni kezd hozzáadjuk a meggyet és felfőzzük. Ha egyet-kettőt rottyan és kellő sűrűségű, levesszük a tűzről és kihűtjük.
  3. Közben a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
  4. Előkészítjük a tésztát is, amihez a liszteket elkeverjük a porcukorral, sütőporral, sóval. Ezután hozzáadjuk a vajat, tojást és jól összegyúrjuk. (Szükség esetén kicsit tejfölt adunk hozzá, de nekem nem kellett, éppen jó állagú volt a tésztám.)
  5. Két részre osztjuk, az egyik darabot fóliával bélelt tepsi aljára nyomkodjuk.
  6. Elosztjuk rajta a tölteléket, majd a tészta másik felét nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. (Én siettem, nem hűtöttem a tésztát, diónyi darabokat nyomtam át a reszelőn, így időt spóroltam. Akinek így túl bonyolult, a tésztát tegye mélyhűtőbe kb. 1 órára, utána egyszerűen reszelhető lesz.)
  7. Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütötjük. Tepsin hagyjuk kihűlni.
  8. Ha kihűlt ízlés szerint szeleteljük és a tetejét vaníliás porcukorral megszórjuk.
Megjegyzés
Én másnap szeleteltem, addigra jól megpuhult a felső tésztaréteg is, nem tört szeletelésél egyáltalán.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kukoricalisztes-meggyes-pite/