CH csökkentett zsemle
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 250 g BL-80 kenyérliszt
  • 250 g Zero-6 lisztkeverék
  • 3 kk. só (ízlés szerint)
  • 25 g élesztő
  • 3,5 dl víz
  • 20 g kókuszolaj
Leírás
  1. A szárazanyagokat kimértem (lisztek, só) elkevertem.
  2. Hozzáadtam az élesztőt, vizet és a kókuszolajat, majd dagasztottam. Amikor szép fényes és egynemű lett a tészta, letakarva, huzatmentes helyre félretettem kelni. 60 perc alatt szépen meg is kelt a tésztám.
  3. Ezután 8 egyforma részre osztottam (114 g/db), és kis bucikat formáltam a tésztából.
  4. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztattam a zsemléket, vízzel megspricceltem őket. 60 percet pihentek így a tepsin.
  5. Közben a sütőt 210 fokra előmelegítettem, majd újbóli vízes permetezés után a zsemléket betettem sülni úgy, hogy a tepsimet egy másik tepsivel letakartam. 15 percet sültek így letakarva, 210 fokon.
  6. Amikor letelt a 15 perc, a tepsit levettem a zsemlékről, és még 5 percet sütöttem a zsemléket.
  7. Amikor kisültek vízzel megspricceltem őket és rácson hagytam hűlni a zsemléket.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből 8 db zsemle lett, egyenként 100 g-osak. (Én mindig mérleggel mérem ki a zsemléket, így egyformák lesznek.)
Ízében nem nagyon érezni a különbséget (sima zsemlémhez képest). Szép formás, lyukacsos zsemlék lettek, talán állagában ici-picit ruganyosabb, gumisabb a tészta, de egyáltalán nem rágós!!!! Másnap is teljesen ehető, nem morzsálódik.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/ch-csokkentett-zsemle/