A tortaformát vajjal alaposan kikenjük. Ez a mennyiség egy 28 cm-es tortaformába éppen elegendő.
Piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. (gépi habverővel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van)
A sárgájához hozzáadunk 3 ek. vizet és 120 g cukrot, gépi habverővel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
Majd a cukros sárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. (Ezt is habverővel, lassan, majd gyorsabb fordulaton.)
Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét, és most már csak finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
Az előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezd, fóliával letakarjuk.
Krém:
Mikróban 4,5 dl tejet melegítettem, a pudingot fél deci tejjel csomómentesre kevertem.
Amikor majdnem felforrt a tej, ráöntöttem a pudingra, hozzáadtam 4 ek. cukrot, és folytonos kevergetés mellett a tűzhelyen besűrítettem. (Ha elég forró a tej amit hozzáadunk, akkor csak annyi idő kell, hogy a cukor elolvadjon és a puding egyet "pöffenjen", hamar, 1-2 perc alatt besűrűsödik.)
Hűtjük. (Ha hűtés közben párszor megkeverjük, akkor nem bőrösödik be a puding teteje.)
Amikor kihűlt a piskótalap, kiszedjük a formából. Ha jól kivajaztuk, egyszerűen kijön ahogy megfordítjuk.
Torta összeállítása:
A piskótára kanalazzuk a pudingot, majd a tetejére ízlés szerint friss gyümölcsöt teszünk. Én most friss eperrel készítettem. Valamivel több, mint fél kg került a tetejére.
Aki szereti tetejét zselatinnal bevonhatja. Nálunk nem szereti a család, úgyhogy nem szoktam tenni rá.
Megjegyzés
Természetesen a pudingot és a gyümölcsöt sokféleképpen variálhatjuk, attól függően, hogy éppen milyen gyümölcsnek van szezonja.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gyumolcstorta-vizes-piskotaval/