Gyümölcstorta - vizes piskótával
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 kanál víz
  • 9 g sütőpor
  • 120 g cukor
  • 120 g liszt
Krémhez:
  • 1 csom. vaníliás főzős puding (40 g)
  • 5 dl tej
  • 4 ek. cukor
Tetejére:
  • ízlés szerint gyümölcs
Leírás
Előkészítés:
  1. A sütőt bekapcsoljuk, 180 fokra előmelegítjük.
  2. A tortaformát vajjal alaposan kikenjük. Ez a mennyiség egy 28 cm-es tortaformába éppen elegendő.
Piskóta:
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük. (gépi habverővel, max. fokozaton kb. 2 perc alatt készen is van)
  2. A sárgájához hozzáadunk 3 ek. vizet és 120 g cukrot, gépi habverővel keverjük. Előszőr gyengébben, majd erős fokozaton, fehéredésig.
  3. Majd a cukros sárgájához hozzáadjuk a sütőporos lisztet, elkeverjük. (Ezt is habverővel, lassan, majd gyorsabb fordulaton.)
  4. Végül hozzáadjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét, és most már csak finoman, fakanállal összeforgatjuk. Vigyázva, hogy a habot nem törjük össze!
  5. Az előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje nagyon pirulni kezd, fóliával letakarjuk.
Krém:
  1. Mikróban 4,5 dl tejet melegítettem, a pudingot fél deci tejjel csomómentesre kevertem.
  2. Amikor majdnem felforrt a tej, ráöntöttem a pudingra, hozzáadtam 4 ek. cukrot, és folytonos kevergetés mellett a tűzhelyen besűrítettem. (Ha elég forró a tej amit hozzáadunk, akkor csak annyi idő kell, hogy a cukor elolvadjon és a puding egyet "pöffenjen", hamar, 1-2 perc alatt besűrűsödik.)
  3. Hűtjük. (Ha hűtés közben párszor megkeverjük, akkor nem bőrösödik be a puding teteje.)
  4. Amikor kihűlt a piskótalap, kiszedjük a formából. Ha jól kivajaztuk, egyszerűen kijön ahogy megfordítjuk.
Torta összeállítása:
  1. A piskótára kanalazzuk a pudingot, majd a tetejére ízlés szerint friss gyümölcsöt teszünk. Én most friss eperrel készítettem. Valamivel több, mint fél kg került a tetejére.
  2. Aki szereti tetejét zselatinnal bevonhatja. Nálunk nem szereti a család, úgyhogy nem szoktam tenni rá.
Megjegyzés
Természetesen a pudingot és a gyümölcsöt sokféleképpen variálhatjuk, attól függően, hogy éppen milyen gyümölcsnek van szezonja.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/gyumolcstorta-vizes-piskotaval/