Paradicsomos húsgombóc túrógaluskával
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Húsgombóchoz:
  • 500 g sovány sertés darált hús
  • 1 nagy méretű tojás
  • 2 kk. só
  • 1 kk. bors
Mártáshoz:
  • 500 ml paradicsomlé
  • 1-1,5 dl víz
  • ízlés szerint: 1 kk. xilit
  • oregáno
  • bazsalikom
  • kakukkfű
  • rozmaring
  • 1 gerezd fokhagyma
Túrógaluskához:
  • 250 g zsírzsegény túró
  • 1 kisebb tojás
  • 1 púpozott ek. Dia-Wellness Zéró 6 lisztkeverék
  • pici olíva olaj a sütéshez
Leírás
  1. A darált húst összekeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, alaposan elkeverjük. Gombócokat formálunk.
  2. A paradicsomlét lábasba öntjük, fűszerezzük, ha nagyon sűrű vízzel higítjuk. Én Lidl-ben kapható papaírdobozos paradicsomlevet használtam, nagyon sűrű volt, 1-5 dl vizet tettem még hozzá. Felforraljuk.
  3. Ebbe a paradicsomos szószba tesszük a gomócokat és kb. 25 perc alatt készre főzzük.
  4. Mielőtt lezárnánk alatta a tüzet, 1 gerezd fokhagymát nyomunk bele és ha szükséges kicsi xilittel édesítjük.
  5. Míg a gombócok lassan főnek, vizet teszünk fel forrni a túrógaluskának.
  6. A galuskához a túrót, tojást, sót, lisztet összekeverjük.
  7. Ha felforrt a víz, nagykanál segítségével a galuskákat a vízbe szaggatjuk. Lassan főzzük, amikor feljönnek a víz tetejére még kb. 7 percig főzzük, majd szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük.
  8. Teflonos serpenyőben pici olíva olajat hevítünk azon a galuskákat megpirítjuk.
  9. Amikor elkészül a húsgombóc és a galuska, azonnal tálalhatjuk, tetejét a paradicsomos mártással meglocsoljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/paradicsomos-husgomboc-turogaluskaval/