Teljes kiőrlésű kenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
  • 80 g kovász (finom lisztből és teljes kiőrlésű lisztből 1:1 arányban)
  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (TBL300)
  • 100 g finomliszt (BL55)
  • 50 g sikér
  • 2-3 kk. só
  • 20 g élesztő
  • 60 g kókusztej vagy főzőtejszín
  • 30 g olaj
  • 270 ml víz
Leírás
  1. Az összes hozzávalót dagasztótálba tesszük, géppel kb. 15 percet, kézzel jó fél órát dagasztjuk. Kicsit lágy a tészta, de nem csirízes. (Ha magvakkal szeretnénk dúsítani, azt is az alapanyagokhoz adhatjuk. Én 3 evőkanálnyit szoktam beletenni. Még finomabb, ha a magokat kicsit megpirítjuk, mielőtt a kenyérbe dagasztjuk.)
  2. Letakarva, huzatmentes helyre félre tesszük kelni. Fél óra múlva kicsit megmozgatjuk a tésztát, majd ismét jó fél órát pihentetjük.
  3. Kissé lisztes felületre borítjuk a megkelt tésztát, majd két egyenlő részre osztjuk. (Lehet egyben is sütni, csak akkor nagyobb sütőedény szükséges.) Formázzuk.
  4. Alu formába tesszük a kenyereket, letakarva huzatmentes helyen még 1 órát pihentetjük.
  5. Közben a sütőt 230 fokra előmelegítjük.
  6. Amikor letelt a kelesztési idő és a kenyerek szép nagyra megemelkedtek, a közepét éles késsel vagy pengével bevágjuk, majd a forró sütőbe helyezzük.
  7. Kb. 15 perc múlva egy darab fóliával én letakarom a kenyerek tetejét, nehogy nagyon megsüljön. Fél óra elteltével pedig kiveszem a formából és a rácson sütöm őket tovább, hogy az alja is jól meg tudjon sülni. Összesen 40 perc alatt 230 fokon készre sülnek.
  8. Mikor megsültek, rácsra teszem, vízzel enyhén megspriccelem, majd rácson hagyom kihűlni őket.
Megjegyzés
Készítettem már teljes kiőrlésű búzalisztből (BL196) is. Azzal is nagyon finom és ugyanezekkel az anyaghányadokkal süthető.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/teljes-kiorlesu-kenyer/