Csalamádé
 
Hozzávalók
  • 3 kg paprika
  • 3 kg káposzta
  • 2 kg uborka
  • 2 kg zöld paradicsom
  • 1 kg vöröshagyma
  • 1 liter 10 %-os ecet
  • 1 kg cukor
  • 24 dkg só
  • 1 kávéskanál borkén vagy citromsav (ne barnuljanak meg a zöldségek)
  • 1 kávéskanál Nátrium Benzoát tartósító
Leírás
  1. A hozzávalókat megtisztítjuk, szép vékony szeletekre vágjuk.
  2. Hozzáadjuk az ecetet, cukrot, sót, bórként, nátrium benzoátot és jól összekeverjük.
  3. Három napig kevergetjük, hogy jól összeérjenek az ízek, majd levével együtt üvegekbe rakjuk. Hűvös helyen tároljuk.
  4. A három nap elteltével azonnal fogyasztható.
Megjegyzés
Én általában teszek bele répát is.
Készítettem már kisebb mennyiséget is, nem télére elrakva, csak "azonnali" fogyasztásra. Ilyenkor nem teszek bele se borként se nátrium benzoátot, viszont hűtőben tárolom és ha kicsit megbarnul, az sem zavar. Mindenki saját ízlése szerint készítse el. Nagyon finom!
Idén is többször készítettem csalamádét, tartósítószer nélkül. Egy napig kevergettem, majd üvegekbe tettem, alaposan belenyomkodtam, hogy ne maradjon benne levegő. Az üvegeket fogyasztásig hűtőben tartom. Két hónapos csalamádét bontottam fel, semmiféle mesterséges tartósítószer nem került bele, mégsem romlott meg.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csalamade/