Osztrák császármorzsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Császármorzsához:
  • 4 db "L" méretű tojás
  • 200 g finomliszt (BL-55)
  • 3 dl tej
  • csipet só
  • 1 ek. cukor
  • 30 g mazsola (én kihagytam)
  • tettem bele késhegynyi vaníliaport
  • vaj a sütéshez
Szószhoz:
  • 2 db alma
  • 2 db nektarin
  • pici cukor, fahéj
  • pici víz
Leírás
  1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A sárgájához hozzáadjuk a kristálycukrot, lisztet, sót, vaníliaport és a tej felét. Csomómentesre keverjük. Én gépi habverővel csináltam, előszőr lassan, majd magasabb fokozaton. Végül hozzáadtam a tej másik felét és óvatosan elkevertem.
  3. A lisztes keverékbe óvatosan, hogy ne törjön beleforgatjuk a kemény habbá vert tojás fehérjét.
  4. Serpenyőbe kis vajat melegítettem, majd három kis kb. tenyérnyi tésztát tettem bele. Közepes lángon viszonylag hamar sül, amikor barnul lapos fakanállal átfordítjuk, hogy a másik fele is megsüljön, majd összevágjuk. Picit tovább sütjük, majd tálba tesszük. Így járunk el a maradék tésztával is.
  5. Közben elkészítjük a szószt is: almát, nektarint megtisztítjuk, magot, magházat eltávolítjuk, kockára vágjuk. Kis lábasba tesszük, pici vizet öntünk alá, ízlés szerint cukrozzuk, megszórjuk fahéjjal, majd fedő alatt kb. 15 perc alatt puhára pároljuk. Végül botmixerrel pürésítjük.
Megjegyzés
Szósszal vagy lekvárral és porcukorral meghintve tálaljuk. Melegen és hidegen is finom.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/csaszarmorzsa-kaiserschmarrn/