A káposzta külső levelét leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd hosszúkásra vágjuk vagy gyaluljuk.
A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
Két liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
A felvágott káposztát az üvegbe tesszük.
Tetejére kerülnek a fűszerek. (fokhagyma, babaér, kömény, kapor)
Ráöntjük a sós vizet.
Beleteszünk 1 kiskanál kovászt (a hűtőben pihenő, alvó kovászból) és 2 kiskanál kristálycukrot.
Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
Nekem 5 nap alatt készült el. (Az üveget kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen, már mikor sütött a nap.)
Amikor elkészült, tetejéről a fűszereket levesszük, kidobjuk, a káposztát üvegekbe vagy műanyag dobozba áttesszük, a levét rászűrjük és hűtjük.
Megjegyzés
Finom ropogós káposzta a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e. Akinek nincsen kovásza, természetesen készítheti egy darab kenyércsücsökkel is. :-) Húsos ételekhez savanyúságként nagyon finom. Illetve székelykáposzta is készíthető belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kovaszos-kaposzta-kovasszal/