Kovászos káposzta kovásszal
 
Hozzávalók
  • 1 fej friss káposzta
  • 2 liter víz
  • 2 ek. himalája só
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor
  • 4 db babérlevél
  • 1 kiskanál kovász
  • 2 kiskanál cukor
  • ízlés szerint őrölt kömény vagy köménymag
Leírás
  1. Az 5 literes üveget elmossuk.
  2. A káposzta külső levelét leszedjük, torzsáját kivágjuk, majd hosszúkásra vágjuk vagy gyaluljuk.
  3. A kaprot, babérlevelet megmossuk, a fokhagymát megpucoljuk, négybe vágjuk.
  4. Két liter meleg (de nem tűzforró) vízben feloldjuk a 2 evőkanálnyi sót.
  5. A felvágott káposztát az üvegbe tesszük.
  6. Tetejére kerülnek a fűszerek. (fokhagyma, babaér, kömény, kapor)
  7. Ráöntjük a sós vizet.
  8. Beleteszünk 1 kiskanál kovászt (a hűtőben pihenő, alvó kovászból) és 2 kiskanál kristálycukrot.
  9. Rátesszük az üveg tetejét, de nem kell rácsavarni.
  10. Kitesszük az erkélyre, udvarra, ablakba... kinek mire van lehetősége.
  11. Nekem 5 nap alatt készült el. (Az üveget kb. 14 órától egészen estig éri nálam a nap az erkélyen, már mikor sütött a nap.)
  12. Amikor elkészült, tetejéről a fűszereket levesszük, kidobjuk, a káposztát üvegekbe vagy műanyag dobozba áttesszük, a levét rászűrjük és hűtjük.
Megjegyzés
Finom ropogós káposzta a végeredmény. Akinek naposabb az erkélye, annak célszerű hamarabb ellenőrizni, hogy elkészült-e.
Akinek nincsen kovásza, természetesen készítheti egy darab kenyércsücsökkel is. :-)
Húsos ételekhez savanyúságként nagyon finom. Illetve székelykáposzta is készíthető belőle.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/kovaszos-kaposzta-kovasszal/