Savanykás rozskenyér
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Előtésztához vagy öregtésztához:
  • 100 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 1 dl víz
  • 10 g élesztő
Kenyérhez:
  • Összes előtészta
  • 150 g világos rozsliszt
  • 50 g teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 100 g kenyérliszt (BL-80)
  • 30 g sikér
  • 1-2 kk. só
  • 1 kk. melasz (15 g)
  • 2 ek. olaj (25 g)
  • 15 g friss élesztő
  • 50 g joghurt
  • 150 ml víz
Leírás
Előkészítés:
  1. Előző nap bekeverjük az előtésztát vagy öregtésztát, jó ha 24 órát áll. (Egy műanyag kelesztőtálba a szükséges alapanyagokat belemérjük, kanállal összekeverjük, lefedjük. 24 órát a konyhapulton hagyjuk pihenni.)
Kenyér készítése:
  1. A többi hozzávalót és az előtésztát összedolgozzuk, kicsit ragad, de megéri a munkát, mert finom kenyér lesz a végeredmény.
  2. Hőmérséklettől függően 45-60 percre félre tesszük kelni.
  3. Amikor megkelt, enyhén lisztezett felületen kissé ellapogatjuk és formázzuk.
  4. Majd sütőpapírral bélelt formába helyezzük. Letakarva huzatmentes helyen 30-45 percet kelesztjük.
  5. Közben a sütőt előmelegítjük 230 fokra.
  6. A kenyér közepét egy éles késsel bevágjuk.
Kenyér sütése:
  1. Előmelegített sütőben 230 fokon 20 percig sütjük, majd kivesszük a formából, és forma nélkül még 10-15 perc alatt készre sütjük. (Kb. félidőben fóliával letakartam a kenyeret, hogy a teteje nehogy nagyon túlsüljön.)
  2. Rácsra tesszük hűlni.
Megjegyzés
A kész kenyér 700 grammos. A formám 11 x 25 cm nagyságú. Természetesen dupla adagból is lehet készíteni, én is szoktam, akkor kettő formára lesz szükségünk és picit nő a sütési idő, mert egyszerre fog sülni a két kenyerünk.
Többen érdeklődtetek a sikérről, így csatolok róla fotókat a képek közé. A sikér a liszt minőségét javítja. (nyúlékonyság, ragadósság, szilárdság, ellenállóság) Natur- és bioboltokban kapható.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/savanykas-rozskenyer/