Egyszerű fügetorta főzött vaníliakrémmel
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Tortához:
  • 120 g lágy vaj
  • 120 g zsírszegény túró
  • 70 g nádcukor
  • 1 nagy méretű tojás
  • 60 g finomliszt
  • 60 g teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 7-8 g sütőpor (fél csomag)
  • csipet só
  • 5 ek. tej
  • 11 db füge, vagy ízlés szerint több
Krémhez:
  • 1 db tojás sárgája
  • 2 ek. finomliszt
  • késhegynyi vaníliapor
  • 3,5 dl tej
Leírás
Előkészítés:
  1. A sütőt bekapcsoljuk, 170 fokra előmelegítjük.
  2. A tortaformát vajjal alaposan kikenjük. Ez a mennyiség egy 28 cm-es tortaformába éppen elegendő.
Torta elkészítése:
  1. A vajazott tortaforma aljába fél fügéket sorakoztatunk.
  2. A lágy vajat, túrót, cukrot, tojást kézi mixerrel elkeverjük.
  3. Majd hozzáadjuk a liszteket, sót és a sütőport, elkeverjük.
  4. Végül 5 evőkanálnyi tejjel még lazítjuk a tésztát, majd a fügékre simítjuk. (Nem kell megijedni ha kevésnek tűnik, sütés közben megemelkedik a tészta.
  5. Az előmelegített sütőben, 170 fokon, 35 perc alatt készre sütjük. Tetejét félidőben fóliával letakarjuk.
  6. A tortaformában hagyjuk langyosra hűlni. Majd tányérra borítjuk.
Krém:
  1. A tojás sárgáját 2 evőkanál cukorral, 2 evőkanál liszttel és késhegynyi vaníliával, valamint 0,5 dl tejjel kikeverjük. A maradék tejet felforraljuk, majd lassanként, folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Végül készre főzzük, miközben folyamatosan keverjük.
  2. A tortát szeleteljük és a vaníliakrémből minden szelethez egy kanálnyit adagolunk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/egyszeru-fugetorta-fozott-vaniliakremmel/