Őszi ízharmónia
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Piskótához:
  • 2 tojás
  • 40 g xilit
  • 22 g teljeskiőrlésű búzaliszt (BL-196)
  • 22 g dió (őrölt)
  • 2 g sütőpor
Gyümölcspüréhez:
  • 170 g magyar piros alma (Gál avagy Jonatán)
  • 45 g sárgarépa
  • 10 g friss gyömbér
Túrós krémhez:
  • 150 g gyümölcspüré
  • 250 g zsírszegény túró (Lidl márkás Pilos, zsírtartalom a szárazanyagban min. 10 %)
  • 40 g xilit
  • 70 g sovány natur joghurt (Lidl márkás Pilos, zsírtartalom 0,1 %)
  • 3 db lapzselatin
Díszítéshez:
  • 70 g gyümölcspüré
  • 6 g xilit
  • 1 db lapzselatin
  • 20 g dióbél
Leírás
Piskóta elkészítése:
  1. A sütőt 220 fokra előmelegítjük.
  2. A tortaformát fóliával kibéleljük. (Kicsi, 18 cm-es kapcsos formát használtam.)
  3. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel.
  4. A kemény habhoz hozzáadjuk a xilites sárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
  5. A tésztát a formába öntjük, 220 fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
  6. Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.
  7. Amikor teljesen kihűlt 2 egyforma lapra vágjuk.
Gyümölcspüré elkészítése:
  1. A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
  2. Amikor megfőtt, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük. (gyömbért nem pürésítjük, csak a répát és az almát)
  3. A gyümölcspürét két részre osztjuk: 70 g megy majd a torta tetejére, a többi 120-130 g a túrós krémbe.
Túrós krém elkésztése:
  1. A 130 g gyümölcspüréhez hozzáadunk 40 g xilitet, összefőzzük, hűtjük. Hozzáadjuk a túrót, natur joghurtot, összekeverjük, botmixerrel ismét pürésítjük.
  2. Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
Zselés gyümölcskocsonya készítése:
  1. A 70 g gyümölcspüréhez 6 g xilitet adunk, összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, elkeverjük.
Torta összeállítása:
  1. Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét.
  2. Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, ez alatt az idő alatt megdermed a krém.
  3. Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát.
  4. A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk vékonyan belőle.
Díszítés:
  1. A zselés gyümölcskocsonyára kerül 20 g apróra vágott és megpirított dió, szintén körkörösen. Ehhez papírformát vágtam ki, azt tettem a tortára, erre szórtam a diót, végül óvatosan leemeltem a papírt. Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítottam ki a körkörös diódíszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.
  2. A tortát ismét hűtjük (min. 1 órát).
  3. Végül 8 szeletre vágva kínáljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/oszi-izharmonia-a-dobogo-legfelso-fokan/