A tortaformát fóliával kibéleljük. (Kicsi, 18 cm-es kapcsos formát használtam.)
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját kikeverjük a xilittel.
A kemény habhoz hozzáadjuk a xilites sárgáját, valamint a lisztet, őrölt diót és a sütőport. Óvatosan összekeverjük, ügyelve, hogy a hab ne törjön össze.
A tésztát a formába öntjük, 220 fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk róla a fóliát.
Amikor teljesen kihűlt 2 egyforma lapra vágjuk.
Gyümölcspüré elkészítése:
A répát, almát, megpucoljuk, kockára vágjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, kicsi vizet öntünk alá, letakarjuk, majd kb. 1 óra alatt puhára pároljuk.
Amikor megfőtt, a gyömbért kivesszük, a maradék vizet leöntjük róla és botmixerrel pürésítjük. (gyömbért nem pürésítjük, csak a répát és az almát)
A gyümölcspürét két részre osztjuk: 70 g megy majd a torta tetejére, a többi 120-130 g a túrós krémbe.
Túrós krém elkésztése:
A 130 g gyümölcspüréhez hozzáadunk 40 g xilitet, összefőzzük, hűtjük. Hozzáadjuk a túrót, natur joghurtot, összekeverjük, botmixerrel ismét pürésítjük.
Közben 3 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 2 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a túrós krémhez adjuk és elkeverjük.
Zselés gyümölcskocsonya készítése:
A 70 g gyümölcspüréhez 6 g xilitet adunk, összefőzzük. Közben 1 db lapzselatint 5 percre vízbe áztatunk, majd 1 ek. vízben kis láng felett, folyamatos kevergetés közben feloldjuk. Hamar feloldódik, nem szabad forralni. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a gyümölcspüréhez adjuk, elkeverjük.
Torta összeállítása:
Az alsó tortalapot visszatesszük a csatos formába, rákanalazzuk a túrós-gyümölcsös krém felét.
Erre kerül a másik lap, majd a maradék krém. Kb. 3 órára hűtőbe tesszük, ez alatt az idő alatt megdermed a krém.
Egy vékony pengéjű, éles késsel a forma belső részénél körbevágjuk, majd levesszük a forma oldalát.
A torta tetejére kanalazzuk a zselés gyümölcskocsonyát, majd körkörösen elegyengetjük. A torta szélére is kenünk vékonyan belőle.
Díszítés:
A zselés gyümölcskocsonyára kerül 20 g apróra vágott és megpirított dió, szintén körkörösen. Ehhez papírformát vágtam ki, azt tettem a tortára, erre szórtam a diót, végül óvatosan leemeltem a papírt. Ahol a papír volt, oda nem került dió, így alakítottam ki a körkörös diódíszítést, amely az őszi szelet szimbolizálja.
A tortát ismét hűtjük (min. 1 órát).
Végül 8 szeletre vágva kínáljuk.
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/oszi-izharmonia-a-dobogo-legfelso-fokan/