Paprikás krumplis pogácsa
Munka: 
Várakozás: 
Összesen: 
 
Hozzávalók
Paprikás krumplihoz:
  • 2 kis fej hagyma (150 g)
  • 500 g krumpli
  • 1 ek. sertészsír
  • 2 kk. pirospaprika
  • törött bors
  • ha van: fél paprika és paradicsom
Tésztához:
  • 600 g liszt
  • paprikás törtkrumpli, ami 720 g lett
  • 2-3 kk. só (ízlés szerint)
  • 30 g élesztő
  • 120 g sertészsír
  • 120 g tejföl
  • 1 tojás
Tetejére:
  • 1 tojás kenni
  • ízlés szerint reszelt sajt szórni
Leírás
Szokás szerint elkészítjük a paprikás krumplit:
  1. Hagymát apróra vágjuk - én késes aprítóval csináltam - 1 ek. sertészsíron, 1 kk. sóval zsemleszínűre dinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a pirospaprikát, törött borsot, ha van fél paradicsomot és paprikát, és annyi vizet, hogy éppen ellepje.
  3. Fedővel letakarva puhára főzzük. (Krumplitól függően 20-30 perc.)
  4. Krumplinyomóval pépesre törjük, langyosra hűtjük.
Tészta összeállítása:
  1. Az összes hozzávalót és a tört paprikás krumplit a dagasztó gép üstjébe mérjük és pár perc alatt a dagasztógéppel összedolgoztatjuk. (Az élesztőt csak belemorzsoltam, nem futtattam külön fel.)
  2. Egy lágy finom tésztát kaptam. Letakarva félretettem kelni.
  3. Kb. 40 percet pihent, szépen meg is nőtt a tészta. (Langyos volt a tört krumplim, ez is gyorsította.)
Formázás:
  1. Lisztezett felületen kicsit összehajtogatjuk, majd elnyújtjuk, tetejét bevágjuk, szaggatjuk és sütőpapírral borított tepsire sorakoztatjuk őket. (Kb. 20 percet pihenek a tepsin, míg a sütő melegszik.)
  2. A pogik tetejét felvert tojással megkenjük, ha van reszelt sajttal megszórjuk, majd előmelegített sütőben, 190-200 fokon a két tepsivel egyszerre megsütjük őket.
  3. Sütés közben egyszer megcseréljük a tepsiket, hogy egyenletesebben süljenek. 20-25 perc alatt sültek készre.
Megjegyzés
A pogi belseje nagyon puha, az alja kissé ropogósra sütve, mert úgy szeretjük. Még másnap is finom puha a zsírtól és a krumplitól. :-)
Recipe by mókuslekvár.hu at https://www.mokuslekvar.hu/paprikas-krumplis-pogacsa/